Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

/

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021. godine do danas realizovala je 17 akcija, uhapsila 61 lice i oduzela oko 17 tona duhana u listu i 293.285 kutija cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama, a budžet BiH u svemu je oštećen za oko 33 miliona KM.

Saša Grabovac, ekonomista, kaže da je šteta od šverca i ilegalnog tržišta duhana mnogo veća te da je 33 miliona KM samo ono što je svojim radom SIPA dokumentovala.

“Iznosi su puno veći i niko ne može utvrditi kolika je šteta. Postoje razne procjene i ako gledamo proteklu deceniju, ta šteta po budžete je preko milijardu KM ako uzmemo u obzir PDV, akcize i sva ona davanja koja su indirektni troškovi kada je tržište duhana u pitanju”, rekao je Grabovac.

Osim toga, pripadnici SIPA u tom periodu oduzeli su i 9.184 kilograma rezanog duhana, 743 kilograma duhanskog rebra, zatim 4.000 kilograma korijena duhana, 1.100 kilograma duhanske folije, 109.000 filtera za cigarete, 11 velikih mašina za rezanje duhana, 36 malih mašina za punjenje cigareta i 16 vaga.

“U gotovo svim slučajevima nedozvoljen promet rezanog duhana vrši se na način da individualni proizvođači duhana organizatorima proizvodnje, pravnim licima, predaju unaprijed ugovorene količine duhana. Ostatak duhana individualni proizvođači prodaju drugim licima, koja duhan režu i rezani duhan prodaju bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i bez obilježavanja rezanog duhana akciznim markicama BiH. Takođe, česti su slučajevi da individualni proizvođači i sami vrše rezanje duhana i njegovu prodaju bez plaćanja akciza na duhan za pušenje”, rekli su nam u SIPA.

Takođe, kako kažu u SIPA, velike količine fabrički obrađenog duhana proizvođači prodaju fizičkim licima, a prodaja se knjiži na pravna lica, jer fizička lica ne mogu vršiti promet fabrički obrađenog duhana.

“Nakon što se duhan proda na ime nekog pravnog lica, fizičko lice, stvarni kupac duhana, prevozi duhan na njemu poznate lokacije, vrši njegovo rezanje, a zatim rezani duhan prodaje kupcima koji rezani duhan dalje prodaju na pijacama i slično, bez plaćanja akciza na duhan za pušenje. Navedene pojave su prisutne, te se na taj način velike količine duhana prometuju na crnom tržištu”, rekla je za “Nezavisne” Jelena Miovčić, portparol SIPA.

Kada je riječ o cigaretama bez akciznih markica, prema informacijama SIPA, one se na područje Bosne i Hercegovine uglavnom krijumčare sa područja Crne Gore i Srbije, a zatim ih krijumčari preprodaju svojim kupcima, koji cigarete prodaju krajnjim kupcima.

“Kada je u pitanju rad na sprečavanju i suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, SIPA ima izuzetno dobru saradnju sa svim policijskim tijelima u BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim nadležnim organima, jer samo na taj način se može odgovoriti svim bezbjednosnim izazovima, a između ostalog i borbi protiv pojedinaca i organizovanih grupa koje se bave krijumčarenjem akcizne robe”, rekli su nam u SIPA.

Ono što je činjenica jeste da SIPA sama ne može spriječiti ilegalnu trgovinu duhanom i duhanskim prerađevinama i rezultate može dati samo koordinisan rad svih nadležnih na ovom pitanju, pišu Nezavisne novine. 

“Bile su akcije gdje su se uključile sve institucije, kao što su UIO, entitetski MUP-ovi, tržišne inspekcije i to je način da te akcije daju rezultat, kao i saradnja sa institucijama u zemljama regiona”, rekao je Grabovac.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...