Ministarstvo za privredu i kompanije iz ZDK na zajedničkom štandu na 17. međunarodnom sajmu privrede Tešanj-BiH 2023

/

Na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići svečano je otvoren 17. međunarodni sajam privrede Tešanj-BiH 2023, na kojem će se iduća četiri dana predstaviti oko 500 izlagača iz 17 zemalja svijeta.

Sajam su svečano otvorili državni sekretar za sigurnosnu politiku Ministastva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i, u ime organizatora sajma, članovi Nadzornog odbora Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj Sulejman Hrvić i Izudin Ahmetlić te predsjednica Udruženja Saća Prnjavorac.

Zvanicama i izlagačima obratila se premijerka Amra Mehmedić, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim rastom sajma, koji je, kako je rekla, izrastao iz svojevrsne smotre postignuća privrede Tešnja u respektabilan regionalni privredni događaj, na kojem nastupa i veliki broj izlagača iz inostranstva.

– Naš kanton ima brojne komparativne prednosti u odnosu na druge privredne regione u našoj zemlji, pri čemu mislim na saobraćajnu povezanost, snažno industrijsko naslijeđe, kvalitetnu radnu snagu i povoljan ekonomsko-geografski položaj. To su prepoznale i pojedine svjetske korporacije, koje posluju upravo u našem kantonu – rekla je premijerka ZDK.

Naglasila je da Vlada ZDK svojim mjerama želi da kreira kvalitetan poslovni ambijent i pomogne jedinicama lokalne samouprave da grade i razvijaju poslovne zone. Ove godine Vlada je u budžetu Ministarstva za privredu opredijelila rekordnih 8,2 miliona KM – od toga 3,6 miliona za izgradnju i opremanje poslovnih zona. Preostalih 4,6 miliona KM namijenjeno je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta kroz set direktnih podsticaja i subvencija.

– Naša namjera je pružiti podršku kompanijama da budu konkurentne na domaćem i stranim tržištima, a da jedinice lokalne samouprave kvalitetnom infrastrukturom budu spremne prihvatiti nove investitore. To je politika kojoj ostajemo dosljedni i zbog koje je Zeničko-dobojski kanton postao zamajac ekonomije Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine – rekla je premijerka Mehmedić.

Istakla je da je sajam u Tešnja dobra prilika za predstavljanje poslovnog ambijenta u ZDK-u i postignuća ovdašnje privrede, zbog čega je i podrška sajmu najizdašnija do sada.

– Vlada je pružila finansijsku direktnu podršku Udruženju privrednika “Biznis-centar” Jelah-Tešanj za organizaciju sajma, ali i kroz podršku nastupu naših kompanija na zajedničkom štandu zajedno sa Ministarstvom za privredu – rekla je premijerka Mehmedić prilikom posjete delegacije Vlade štandu na kojem izlaže deset kompanija iz ovog kantona.

Zemlja partner 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj-BiH 2023 je Mađarska, a grad partner Grad Živinice. Centralna tema ovogodišnjeg sajma je “Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost”.

Povezani postovi

Fejzić: Uskoro bi svi (grado)načelnici u ZDK trebali prijaviti kompletnu imovinu

Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o...

MUP ZDK: Od B.E. ponovo oduzeto vozilo, ima novčanih kazni gotovo 16 hiljada KM

U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova...

Izbori za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u ZDK: Nermin Mandra sa najviše šansi za predsjednika

Nakon što su provedeni izbori po mjesnim i općinskim...