Spuštanje stepena invaliditeta za izdavanje znaka pristupačnosti s dosadašnjih 100 posto, na 80 posto

/

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH, koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predložene izmjene predviđaju da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

Spuštanje stope invaliditeta

Kako su ranije pojasnili predlagači zakona, suština izmjene je spuštanje stepena invaliditeta za izdavanje znaka pristupačnosti s dosadašnjih 100 posto, na 80 posto i ukidanje diskriminacije osoba sa invaliditetom u odnosu na takve osobe u susjednim državama i u državama Evropske unije, gdje je uglavnom taj procenat 80 posto, nekada i niži.

U obrazloženju predloženog zakona pojašnjeno je da u susjednim državama osobe s manjim stepenom invaliditeta od 100 posto imaju pravo na znak pristupačnosti, bez obzira da li postoji oštećenje ekstremiteta. Naveden je primjer da je u Hrvatskoj taj stepen 80 posto i više, u Crnoj Gori također 80 posto, dok je u Srbiji 70 posto.

Dato pozitivno mišljenje

– Jasno je da će građani navedenih država iz regiona imati mogućnost parkiranja svojih vozila na označenim parking-mjestima i u BiH, dok građani BiH s invaliditetom ispod 100 posto nemaju tu mogućnost u vlastitoj državi – navedeno je u obrazloženju predloženog zakona.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda dala je pozitivno mišljenja o saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...