U Bosni i Hercegovini oko 75 posto osoba s alergijom

/

Svake godine u augustu u septembru veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine počinje “mučiti” alergija na ambroziju ili, tačnije, alergijski rinitis. Simptomi su kihanje, nadraženo grlo, grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu, javlja Anadolu.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od jedan do 1,5 metar. U našim krajevima cvjetanje počinje sredinom jula i traje do polovine oktobra, sa najvišom koncentracijom polena u drugoj polovini augusta i u septembru. Vrućina, vlaga i povjetarac pomažu širenju polena.

Ambrozija je poznata po tome što može ozbiljno narušiti zdravlje i predstavlja jednu od najopasnijih alergenih biljaka na svijetu.

Doktorica Aida Vilić-Švraka, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Federalnom zavodu za javno zdravstvo, kazala je da je vrlo važno građane informisati o štetnosti ambrozije i načinima zaštite.

“Nekim zaštitnim mjerama mogu mnogo pomoći u zaštiti od ambrozije koja izaziva jake alergije. To je jednogodišnja biljka koja najčešće raste na golim površinama, kao korov. Zatim, može se naći na velikim livadskim površinama koje nisu uređene, uz cestu, prugu, u zapuštenim vrtovima. Znači, ima načina da njen polen, koji je alergen, dođe u kontakt s ljudima”, pojasnila je Vilić-Švraka.

Vrućina, vlaga i povjetarac pomažu širenju polena. Zbog svoje izuzetno velike reproduktivne moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, u Evropi se veoma brzo i lako širi.

“Širenju pogoduje i vrućina i vlaga i vjetar. Stoga se preporučuje, kada je vjetrovito vrijeme da se izbjegava kretanje pogotovo u područjima koja sam navela. Primarno smeta hroničnim, srčanim i plućnim bolesnicima i osoba koje su inače alergične. Kada govorimo o alergičnim osobama, 75 posto njih je alergično upravo na ambroziju. U našim krajevima cvjetanje počinje sredinom jula i traje do polovine oktobra, sa najvišom koncentracijom polena u drugoj polovini augusta i u septembru. Za ambroziju je specifičan jak svrbež u nosu, začepljenost nosa, veoma obilan vodenast iscjedak, zahvaćene su i oči, javlja se neka vrsta konjuktivitisa”, istakla je Vilić-Švraka za Anadolu.

U mjesecima sa najvećom koncentracijom polena ambrozije (kraj augusta i septembar), osobama koje pate od alergije preporučuje se, između ostalog da smanje boravak na otvorenom prostoru, naročito u vrijeme kada su koncentracije polena ambrozije najviše (od pet do deset sati) te da izbjegavaju boravak van kuće tokom vjetrovitih dana.

“Izbjegavati kretanje na travnatim površinama koje nisu uređene, tamo gdje imate obraslo korovsko bilje koje se ne održava. Kada je vjetrovito, savjetuje se da građani ne izlaze vani, da reduciraju kretanje, da koriste vrijeme za boravak na područjima na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara jer na tim visinama nema cvjetanja ambrozije”, naglasila je Vilić-Švraka.

Alergičarima, ukoliko su boravili vani, savjetuje se da pred spavanje operu kosu.

“Polen ambrozije daje osjećaj gušenja kod alergičara. Polen se zadrži na vlasima kose i na odjeći pa se preporučuje da operu kosu i odjeću. Važno je i da se odjeća ne suši vani jer će se polenska zrnca zalijepiti za nju. Za alergičare je važno da ne konzumiraju cigarete, da ne borave u zadimljenom prostoru, kao i u prostorima gdje se koriste sprejevi, to može pospješiti alergijsku reakciju”, pojasnila je Vilić-Švraka.

Aerozagađenje utiče na povećanje stope obolijevanja od alergijskih respiratornih bolesti (bolesti disajnih puteva).

“Što imate veće aerozagađenja više je koncentracije lebdećih čestica, sumpor-dioksida, a s tim ćete imati i povećan efekat alergena. Sigurno ćete u zagađenim sredinama imati veću koncentraciju alergena u zraku i veću pojavu alergijskih oboljenja”, rekla je Vilić-Švraka za Anadolu.

Postoje hemijske i agrotehničke mjere protiv ambrozije. Hemijske mjere uključuju upotrebu neselektivnih herbicida u ranim fazama rasta biljke, a agrotehničke međuredno kultiviranje.

Kada su u pitanju mehaničke mjere, preporučuje se iščupati biljku zajedno s korijenom, uz obavezno korištenje zaštitnih maski (koje pokrivaju usta i nos) i rukavica, zbog mogućnosti oštećenja kože i pojave kontaktnog dermatitisa, piše Zenit.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za odbranu, a opremu nabavljamo i uz pomoć donacija

Bosna i Hercegovina izdvaja svega 0,9 posto BDP-a za...

Koordinirali kopnene i zračne snage: Oružane snage BiH obavile još jednu vježbu s američkim vojnicima

Pripadnici Oružanih snaga BIH održali su još jednu zajedničku...

Hvale vrijedan, ali još nedovoljan: Zabilježen rast proizvodnje mlijeka u BiH

Posljednji statistički podaci prema kojima proizvodnja mlijeka u BiH...

Islamska zajednica u BiH utvrdila cijenu kurbana za ovu godinu

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj...