Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Kus-kus je poznat kao “najmanja tjestenina na svijetu”.
Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njene primjene datiraju još iz 10. stoljeća.
U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer.
Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.
Bogat je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.
Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.
Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.
Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.
Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva.
Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.
aštitnik krvnih žila
Mineral selen, obilato prisutan u ovoj namirnici, pobrinut će se da vaš imunološki sustav ostane na besprijekornoj razini, a očuvat će i zdravlje vaših krvnih žila.
Samo jedna šoljica kus-kusa sadrži čak oko 60 posto RDA (preporučene dnevne količine) ovog cijenjenog minerala.
Poznat je i kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.
Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šoljica ispunjava čak 40 posto preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala.
Uloga kalija u organizmu je višestruka – regulira krvni tlak i srčane otkucaje, ublažava bolove, brine o zdravlju mišića i živaca.
On ujedno pomaže u obnovi stanica, pospješuje detoksikaciju organizma, potiče izlučivanje inzulina iz gušterače kao i metabolizam ugljikohidrata.
Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.
Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.
Proces pripreme zaista ne može biti jednostavniji – kus-kus se prelije kipućom vodom ili supom i ostavi oko pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri.
Zatim se sasvim lagano promiješa, kako zrnca ne bi ostala slijepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman za konzumaciju!
Ako se kombinira s umacima ili jelima od povrća, postupak je isti – nakon što zrnca upiju tekućinu, odnosno nabubre, dodaju se pripremljenom povrću ili se preliju umakom.
Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan omjer tekućine i zrnaca kus-kusa.
Na svakoj ambalaži navedene su upute o pripremi, no prema nekima savršen omjer je jedna mjera kus-kusa na jednu i pol mjeru tekućine.
Izvor: Faktor