Potvrđena optužnica protiv vlasnika benzinske pumpe iz BiH zbog zlostavljanja radnika

/

Osnovni sud u Bijeljini je potvrdio optužnicu protiv bijeljinskog biznismena Dragana Neškovića zbog zlostavljanja radnika Nebojše Čvrgića, što je snimljeno nadzornim kamerama pumpe čiji je Nešković vlasnik.

On je snimljen u raspravi sa radnikom, koji u tom momentu nije bio zakonski prijavljen, a kulminacija je došla kada ga je gađao čašom, natjerao da skine radnu odjeću i otjerao s posla.

Odmah nakon što je snimak objavljen, novinari su zvali Neškovića koji je u tom trenutku tvrdio da na snimku nije on, međutim tužilaštvo je pet dana poslije događaja formiralo predmet.

Oštećeni radnik je potražio pravnu pomoć zbog ovog slučaja, a u čemu mu je pomogao Dražan Pejaković, kojem su uposlenici pumpe i poslali snimak nasilja nad Čvrgićem, a kojeg je on objavio na stranici Crna lista poslodavaca Republike Srpske. Ta objava je bila pokretač javnosti, a samim tim i tužilaštva da radi na ovom predmetu.

Pejaković je kazao kako očekuje da će Nešković odgovarati za napad na radnika, pogotovo ako se uzme u obzir da je sve vizuelno dokumentovano.

U optužnici je opisano šta se dogodilo i navodi se: “U momentu kada je na poziv Vučkovića njihovom stolu prišao radnik istog preduzeća Čvrgić, koji je bio na probnom radu, i na pitanje Vučkovića ‘zašto nisi sipao gorivo mušteriji’, rekao je da pištolj za sipanje goriva nije popravljen, a osumnjičeni je obraćajući se Čvrgiću povišenim tonom rekao ‘nemaš šta meni da pričaš’. Pošto se Čvrgić nije zaustavio pri izlasku, osumnjičeni je uzeo sa stola staklenu čašu i zamahnuvši iz ruke bacio u pravcu Čvrgića, koja je pala kraj Čvrgićevih nogu i razbila se, a dio stakla je udario u nogu Čvrgića. Uhvatio ga je rukom za majicu i za nju vukao, rekavši Čvrgiću ‘nećeš u mojoj majici, skidaj je’, nakon čega je Čvrgić skinuo majicu i dao mu, a osumnjičeni je nakon toga Čvrgiću rekao: ‘Marš odavde’, što je kod Čvrgića proizvelo osjećaj straha, nemoći, poniženja i narušavanja duševnog zdravlja”.

Nešković pumpe su nakon što se ovo dogodilo već kažnjene, ali iz Inspekcije rada koja je kontrolisala preduzeće nakon informacije da je Čvrgić bio ilegalno zaposlen. Vlasnici tvrde da je bio na probnom radu, međutim, inspekcija je utvrdila nepravilnosti i izrekla kaznu u iznosu od 7.000 KM za pravno lice i 700 KM odgovornoj osobi.

Izvor: Klix

Povezani postovi

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH – Isplata...