SIPA u Banjoj Luci oduzela više od 80 hiljada kutija cigareta i 331 kilogram duhana

/

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Banje Luke realizovali operativnu akciju “King”, u okviru koje su izvršeni pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na šest lokacija.

Operativna akcija “King“ realizovana je zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Nedopušten promet akciznih proizvoda”, “Nedozvoljeno skladištenje robe”, “Nedozvoljena trgovina” u vezi sa krivičnim djelom “Organizovani kriminal” koja su propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Uhapšeno je pet osoba, koja se sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

“Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 83.566 kutija cigareta tržišne vrijednosti oko 417.830 KM, 331 kilogram rezanog duhana tržišne vrijednosti oko 6.634 KM i 1.823 kutije ručno motanih cigarete čija je tržišna vrijednost oko 2.734 KM a koje nisu obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, mašina za pravljenje ručno motanih cigareta, dokumentacija kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela”, saopćeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti realizovane su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, piše Klix.

Povezani postovi

Upaljen narandžasti meteoalarm za cijelu BiH: Udari južnog vjetra do 80 kilometara na sat

U Bosni i Hercegovini danas oblačno vrijeme, većinom sa...

SIPA vrši pretrese: Na meti zastupnik Kenan Uzunović, tereti se za davanje lažnog iskaza u vezi imenovanja Vlade FBiH

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za...

RS prodaje dionice “Banje Vrućice” za 10,3 miliona KM

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim...

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...