Tešanj: Računi za grijanje uvećani za 20%, građani ogorčeni

/

U valu poskupljenja koja su zahvatila našu zemlju, između ostalog, poskupili su i režijski troškovi. Juče su iz JP „Toplane“ d.d. Tešanj objavili saopštenje o povećanju cijene grijanja od 20%.

Uslijedile su reakcije građana po društvenim mrežama, najčešće vrlo burne i negativne, ogorčenih ovakvom praksom.

Najčešća pitanja koja građani iznose na društvenim mrežama, a koja su pristigla i na adresu naše redakcije su: “Da li je blagovremeno i transparentno provedena procedura javne nabavke, ko su ponuđači prevoza, sa kojim ponuđačem je potpisan Ugovor, te šta je sa solarnom elektranom i koliko ona doprinos smanjenju troškova energije. Zatim, šta tačno utiče na formiranje konačne cijene grijanja. Građani navode da se I klima mijenja I pitaju hoće li se mijenjati i način distribucije grijanja?“

Saopštenje koje je objavila ranije JP „Toplane“ d.d. Tešanj, o poskupljenju prenosimo u cjelosti:

„Obzirom da je došlo do znatnog povećanja materijalnih troškova, uglja (40%), električne energije (20%) kao i svih ostalih troškova, na osnovu Odluke Nadzornog odbora broj: 441-III-10/23 od 04.10.2023. godine, i na osnovu Rješenja o davanju saglasnosti na Odluku o povećanju cijena grijanja od strane Općine Tešanj broj: 02-45-2-2179-2/23 od 12.10.2023. godine, obavještavamo sve korisnike JP „Toplane“ d.d. Tešanj da se cijena grijanja povećava za 20% za sve kategorije potrošača, od grijne sezone 2023./2024. godine. S poštovanjem. Vaša Toplana“ ZOS radio će pitanja građana proslijediti JP Toplana, a dobijene odgovore će blagovremeno objaviti u cilju bolje informiranosti građana.

Usluge grijanja građani općine Tešanj mogu plaćati tokom sezone (šest mjeseci) ili tokom cijele godine, te su u skladu s tim, formirane i cijene. Za korisnike gradskog grijanja u Tešnju grijna sezona je počela 13. oktobra.

Povezani postovi

Firme STAR-S – Zlatarna Dar i Nekretnine Star-S Tešanj prijatelji Mješovite srednje škole

Aktivnosti na provođenju projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...

Nakon 16 godina članstva: Mirela Buljubašić napustila SDP Tešanj

Mirela Buljubašić bila je članica Glavnog odbora SDP BiH,...