Uloženo 2,28 milijardi KM, mahom u nekretnine

/

Ostvarene investicije u stalna sredstva u Republici Srpskoj su prošle godine iznosile 2,28 milijardi KM, a više od pola novca je izdvojeno za izgradnju građevinskih objekata i prostore.

U analizi Zavoda za statistiku RS, koja je objavljena u ponedjeljak, navodi se da su ukupne ostvarene investicije u stalna sredstva prema tehničkoj strukturi 2022. godine iznosile 2,28 milijardi KM.

Najviše ostvarenih investicija u stalna sredstva prema tehničkoj strukturi je plasirano u građevinske objekte i prostore, i to više od polovine novca, odnosno 1,18 milijardi KM.

Slijedi investiranje u mašine, opremu i transportna sredstva, za šta je izdvojeno oko 953 miliona KM, dok su za ostalo plasirana oko 143 miliona KM.

Prema ovim podacima, godinu dana ranije je vrijednost ostvarenih investicija bila 1,82 milijardi KM.

To znači da su 2022. godine investicije po ovom osnovu bile veće za više od 400 miliona KM, ili 25 odsto.

Najveće investicije su prema djelatnosti investitora prošle godine bile u javnoj upravi i odbrani, obavezno socijalno osiguranje, koje su iznosile oko 365 miliona KM.

Slijedi proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom sa oko 350 miliona KM, te građevinarstvo sa oko 322 miliona KM, te prerađivačka industrija sa oko 296 miliona KM.

Takođe, isplate za investicije u stalna sredstva prema djelatnosti investitora su iznosile prošle godine 2,35 milijardi KM, dok su godinu ranije bile u vrijednosti 1,82 milijardi KM.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je u izjavi za “Nezavisne novine” da se investicije dijele u dvije grupe, investicije u proizvodnju i generalno u privredu.

“Ako gledamo ove podatke, stanogradnja je ta koja je trenutno najzastupljenija, te se sada smatra da je ulaganje u nekretnine najsigurnije. To se vidi po svim većim gradovima u Republici Srpskoj, jer su kranovi na svakom koraku, i desetine je gradilišta. Međutim, ono što bi trebalo da bude daleko više zastupljenije je izgradnja poslovnih prostora, prije svega za proizvodnju”, naglasio je Ćorić.

On je istakao da se gradi i izgrađuje, ali to su uglavnom nekretnine, što nije u funkciji razvoja privrede u budućnosti.

“Građevina pokreće druge grane privrede, kao što su proizvodnja građevinskog materijala, ostale industrije, te bijele tehnike i ostalog. Ipak, to nije u funkciji prerađivačke industrije, već ulaganje u nekretnine. Ne znam do kada će trajati ulaganje u nekretnine, te kakve će na kraju to efekte imati”, kazao je Ćorić.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...