Bosanski hirurg je vodeći robotski urolog u Evropi: Životna želja mu je donijeti svoje znanje u BiH

/

Njemački grad Bamberg je prije pet godina svjedočio jednom od najvažnijih trenutaka u historiji medicinske prakse grada – izvođenju robotske operacije, koju je vodio renomirani bosanski urolog, profesor doktor medicine Vahudin Žugor.

Urološka klinika u Bambergu suočila se s ozbiljnim izazovima 2018. godine, jer je godinama bilježila pad broja stacionarnih pacijenata, što je dovelo do prijetnje njenog zatvaranja. Uprava klinike je odlučila da nabavi robotski sistem Da Vinci i angažuje uglednog robotskog hirurga, prof. dr. med. Vahudina Žugora.

Žugor je prethodno radio na elitnoj robotskoj klinici u Gronau, nedaleko od njemačko-holandske granice, i doprinio uspješnom razvoju robotike na univerzitetskoj klinici u Kölnu.

Izazovan početak

Dolazak u Bamberg zahtijevao je stvaranje tima za robotske operacije i obezbjeđivanje potrebnih uslova i resursa za primjenu ove visoko-tehnološke metode. Početak je bio izazovan, s većinom zaposlenih koji su bili skeptični prema robotici i njenim potencijalima.

“Ljudi u klinici nisu vjerovali u uspjeh minimalno invazivne urologije”, kaže za Klix Žugor.

Međutim, nakon nekoliko operacija, skepsa je postepeno nestala, a robotika se brzo širila. Godinu za godinom, broj operacija robotskim sistemima značajno se povećavao. Klinika za urologiju postala je jedan od najvećih i najvažnijih centara za urologiju i robotiku u Bavarskoj, služeći populaciju od oko 13 miliona ljudi.

Pored lokalnih pacijenata, mnogi pacijenti iz raznih dijelova svijeta, posebno sa Zapadnog Balkana, dolaze u Bamberg u potrazi za liječenjem.

Prvi pacijent koji je podvrgnut ovoj revolucionarnoj proceduri, robotskoj radikalnoj prostatektomiji, bio je iz Beograda, čime je ova priča dobila posebnu simboliku, a Vahudin Žugor je tokom posljednjih pet godina izveo više od 1.200 operacija putem robotskog sistema Da Vinci u Bambergu.

Ukupno, u toku svoje 14-godišnje karijere, operisao je više od 4.000 pacijenata, radeći u klinikama u Gronau, Kölnu i Bambergu te spada među vodeće evropske robotske urologe.

Danas, pet godina nakon prve operacije u Bambergu, robotika je postala etablirana terapeutska metoda za liječenje karcinoma prostate, bubrega i mokraćnog mjehura.

Trnovit put do uspjeha

Profesor Žugor svojim putem do uspjeha nije imao lagan put. On je zbog rata napustio medicinski fakultet u Bosni i Hercegovini i došao u Njemačku bez novca i osnovnih znanja njemačkog jezika. Njegov dolazak u stranu zemlju nosio je ogroman psihološki pritisak. Danas, 30 godina kasnije, kaže da mu je osnovni cilj bio opstanak i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za studiranje i pomoć roditeljima koji su kao izbjeglice živjeli u Hrvatskoj.

“Dan i noć sam radio. Prvo sam radio kao njegovatelj. Tokom dana sam radio, a noću sam učio jezik, i obrnuto. Nakon tri godine upisao sam se na prestižni medicinski fakultet u Erlangenu”, sjeća se Žugor.

Životna želja

Mnogi pacijenti iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja dolaze na liječenje u Bamberg i od Žugora traže pomoć i savjet. Mnoga teška urološka oboljenja, koja se ne mogu tehnički obraditi u BiH su domena doktora Žugora, koji je ujedno i jedini robotski urolog iz BiH u Evropi.

“Moj cilj i životna želja je da jednog dana dođe robotska hirurgija i u moju BiH. Za jedan takav projekt je potrebna specijalna infrastruktura, ogromna motivacija i edukacija kompletne robotske ekipe i medicinskog tima. Trenutno nema takve robotike i hirurgije u BiH, ali se nadam da će jednog dana naše znanje i iskustvo koje smo sticali vani, biti iskorišteno i upotrijebljeno i u našoj matičnoj domovini”, kaže Žugor.

On je također i vanredni profesor i predavač na medicinskom fakultetu u Kelnu, jednom od najvećih univerziteta u Njemačkoj. Osim toga, Žugor je naučni radnik i publicista s impresivnim portfoliom koji obuhvata više od 750 naučnih radova, publikacija, knjiga, postera i predavanja na nacionalnim i međunarodnim kongresima. Dobitnik je čak 21 naučnog priznanja za svoje kliničke i naučne rezultate.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se...

Šejla Zonić iz Tuzle je pobjednica Zvezda Granda

Šejla Zonić proglašena je pobjednikom ovogodišnje sezone Zvezda Granda...

Nakon što je fizički napao Karleušu: Tošić doveden u policiju, imao 0,87 promila alkohola u krvi

Pjevačica Jelena Karleuša prijavila je jutros da ju je...