Bosanski hirurg je vodeći robotski urolog u Evropi: Životna želja mu je donijeti svoje znanje u BiH

/

Njemački grad Bamberg je prije pet godina svjedočio jednom od najvažnijih trenutaka u historiji medicinske prakse grada – izvođenju robotske operacije, koju je vodio renomirani bosanski urolog, profesor doktor medicine Vahudin Žugor.

Urološka klinika u Bambergu suočila se s ozbiljnim izazovima 2018. godine, jer je godinama bilježila pad broja stacionarnih pacijenata, što je dovelo do prijetnje njenog zatvaranja. Uprava klinike je odlučila da nabavi robotski sistem Da Vinci i angažuje uglednog robotskog hirurga, prof. dr. med. Vahudina Žugora.

Žugor je prethodno radio na elitnoj robotskoj klinici u Gronau, nedaleko od njemačko-holandske granice, i doprinio uspješnom razvoju robotike na univerzitetskoj klinici u Kölnu.

Izazovan početak

Dolazak u Bamberg zahtijevao je stvaranje tima za robotske operacije i obezbjeđivanje potrebnih uslova i resursa za primjenu ove visoko-tehnološke metode. Početak je bio izazovan, s većinom zaposlenih koji su bili skeptični prema robotici i njenim potencijalima.

“Ljudi u klinici nisu vjerovali u uspjeh minimalno invazivne urologije”, kaže za Klix Žugor.

Međutim, nakon nekoliko operacija, skepsa je postepeno nestala, a robotika se brzo širila. Godinu za godinom, broj operacija robotskim sistemima značajno se povećavao. Klinika za urologiju postala je jedan od najvećih i najvažnijih centara za urologiju i robotiku u Bavarskoj, služeći populaciju od oko 13 miliona ljudi.

Pored lokalnih pacijenata, mnogi pacijenti iz raznih dijelova svijeta, posebno sa Zapadnog Balkana, dolaze u Bamberg u potrazi za liječenjem.

Prvi pacijent koji je podvrgnut ovoj revolucionarnoj proceduri, robotskoj radikalnoj prostatektomiji, bio je iz Beograda, čime je ova priča dobila posebnu simboliku, a Vahudin Žugor je tokom posljednjih pet godina izveo više od 1.200 operacija putem robotskog sistema Da Vinci u Bambergu.

Ukupno, u toku svoje 14-godišnje karijere, operisao je više od 4.000 pacijenata, radeći u klinikama u Gronau, Kölnu i Bambergu te spada među vodeće evropske robotske urologe.

Danas, pet godina nakon prve operacije u Bambergu, robotika je postala etablirana terapeutska metoda za liječenje karcinoma prostate, bubrega i mokraćnog mjehura.

Trnovit put do uspjeha

Profesor Žugor svojim putem do uspjeha nije imao lagan put. On je zbog rata napustio medicinski fakultet u Bosni i Hercegovini i došao u Njemačku bez novca i osnovnih znanja njemačkog jezika. Njegov dolazak u stranu zemlju nosio je ogroman psihološki pritisak. Danas, 30 godina kasnije, kaže da mu je osnovni cilj bio opstanak i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za studiranje i pomoć roditeljima koji su kao izbjeglice živjeli u Hrvatskoj.

“Dan i noć sam radio. Prvo sam radio kao njegovatelj. Tokom dana sam radio, a noću sam učio jezik, i obrnuto. Nakon tri godine upisao sam se na prestižni medicinski fakultet u Erlangenu”, sjeća se Žugor.

Životna želja

Mnogi pacijenti iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja dolaze na liječenje u Bamberg i od Žugora traže pomoć i savjet. Mnoga teška urološka oboljenja, koja se ne mogu tehnički obraditi u BiH su domena doktora Žugora, koji je ujedno i jedini robotski urolog iz BiH u Evropi.

“Moj cilj i životna želja je da jednog dana dođe robotska hirurgija i u moju BiH. Za jedan takav projekt je potrebna specijalna infrastruktura, ogromna motivacija i edukacija kompletne robotske ekipe i medicinskog tima. Trenutno nema takve robotike i hirurgije u BiH, ali se nadam da će jednog dana naše znanje i iskustvo koje smo sticali vani, biti iskorišteno i upotrijebljeno i u našoj matičnoj domovini”, kaže Žugor.

On je također i vanredni profesor i predavač na medicinskom fakultetu u Kelnu, jednom od najvećih univerziteta u Njemačkoj. Osim toga, Žugor je naučni radnik i publicista s impresivnim portfoliom koji obuhvata više od 750 naučnih radova, publikacija, knjiga, postera i predavanja na nacionalnim i međunarodnim kongresima. Dobitnik je čak 21 naučnog priznanja za svoje kliničke i naučne rezultate.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...