Šta kažu inspektori – poštuje li se odluka o propisanim maržama?

/

Od 1. januara iduće godine na snagu bi trebala stupiti odluka o zamrzavanju cijena u trgovinama u Federaciji BiH, potvrdio je federalni ministar trgovine Amir Hasičević. Istodobno, Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja kontrolirati poštuje li se ranija Odluka Vlade Federacije o propisanim maržama koja je na snazi do kraja godine.

Spriječiti divljanje cijena na tržištu, u cilju zaštite domaćeg stanovništva, označeno je kao prioritet, na današnjem sastanku. Proizvodi koji će biti obuhvaćeni ovom odlukom, bit će naknadno određeni, navodi BHRT.

-Odabrat će se jasno konkretna grupa od 34 i više proizvoda, gdje će se definisati krajnja cijena, koja će biti manja u odnosu na postojeću cijenu, ta cijena će biti jasna cijena biti će označena na policama i neće se mijenjati u određenom vremenskom periodu – kaže Amir Hasičević, federalni ministar trgovine.

Donošenje ovakve odluke podržali su i u udrugama potrošača, ali i poslodavaca.

-Mi puno očekujemo već u narednih 15 dana, kada je zakazan prvi sastanak kada ćemo definisati ove proizvode, načine i implemnetacije ove odluke, dogovre sa inspekcijama – rekao je Mario Nenadić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

-Svaki drugi ministar iz federalne vlade može učiniti dosta, kako bi se smanjili pojedinačni troškovi iz potrošačke korpe, za koju znate da za Mostar i Sarajevo iznosi 3700 KM – kaže Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” Mostar.

Do tada, kao mjera zaštite kontrolirat će se ranije označeni artikli životnih namirnica, gdje su utvrđene krajnje veleprodajne i maloprodajne marže (pokriven grafikom s namirnicama).

-Prema informaciјаma, koje ja imam sa terena, je da se dosta poštuje ova odluka, da nema puno prekršaja, i da cijene koje su obuhvaćene ovom odlukom idu dolje – kaže Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Federalni ministar trgovine potvrdio da je prednacrt zakona o unutarnjoj trgovini gotov, te kako se čeka mišljenje Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija, te da bi poslije toga trebao ići na Vladu Federacije BiH.

 

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...