Građani BiH uskoro neće morati po potvrde u CIPS?

/

Dugi i česti redovi zbog izdavanja potvrda o prebivalištu (CIPS) koji opterećuju građane, ali i stvaraju gužve u institucijama, uskoro bi, prema inicijativi Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), mogli postati prošlost.

Naime, ova agencija pozvala je sva ministarstva unutrašnjih poslova na području BiH, kao i ostale relevantne institucije da zajedno sa njima razmotre nove pristupe kako bi se ovaj proces unaprijedio i građanima olakšalo dobijanje potrebnih dokumenata, uz poštivanje svih propisa i zakona.

“Kako bismo poboljšali ovu situaciju, apelujemo na sva ministarstva i nadležne institucije da prije objave javnih poziva koji traže od građana potvrdu o prebivalištu razmotre mogućnost saradnje s nama i drugim nadležnim organima kako bismo zajedno radili na omogućavanju elektronske razmjene podataka, uvijek s poštivanjem Zakona o zaštiti ličnih podataka”, istakli su u IDDEEA BiH.

Prema njihovim riječima, ovim bi se omogućilo da građani ne moraju lično donositi dokaze o prebivalištu, a time bi se smanjilo i njihovo opterećenje i stvorio efikasniji proces izdavanja potvrda.

Kako navode, izdavanje potvrda o prebivalištu nije direktna odgovornost IDDEEA BiH, već Ministarstva unutrašnjih poslova, ali spremni su da pruže podršku u rješavanju ovog izazova na korist svih građana.

“IDDEEA BiH je spremna da sarađuje sa svim nadležnim organima i ministarstvima kako bismo zajednički pronašli održiva rješenja i unaprijedili način na koji građani pristupaju važnim dokumentima”, rekli su u ovoj agenciji.

Kraju čekanja u redovima iskreno se nada i Marijana M. iz Banjaluke, koja ističe da bi se uvođenjem ovih mogućnosti olakšalo građanima, jer dobijanje papira, među kojima i CIPS-ove potvrde, oduzima mnogo vremena.

“Zbog posla nemam mnogo vremena da čekam u redovima, pa bi se s ovim olakšalo nama i ne bismo morali gubiti vrijeme čekajući jedan papir. Nadam se da će ova inicijativa zaživjeti i da ćemo u 21. vijeku konačno imati umrežene institucije i elektronske dokumente”, istakla je ona.

Najnovije gužve zbog čekanja na izdavanje potvrde o prebivalištu zabilježene su ovih dana u mnogim gradovima Federacije BiH, nakon što je objavljen javni poziv za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nemali broj građana će za odmor birati bh. komad mora: Neum krcat, ali nije ni jeftin

Brojni bh. građani priželjkuju ljetovanje na moru. I dok...

Naoružajte se strpljenjem: Velike gužve na graničnim prelazima BiH

U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj i na...

BiH ima više od 200 miliona KM u zlatu, a količinski ga je četiri puta manje nego 2001.

Godina je 2004. NASA-ina sonda Spirit uspješno je sletjela...

Postajemo zemlja staraca: 2060. svaka druga osoba u BiH će imati 51 godinu ili više

Države širom svijeta suočene su s pitanjem kako prilagoditi...