Značajan porast pokušaja nezakonitog prelaska državne granice

/

Pripadnici Granične policije BiH u posljednjih nekoliko mjeseci u nezakonitom prelasku i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrili su više od 9.000 osoba, što je za gotovo 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema državljanstvima, najviše zatečenih osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice su državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka, Bangladeša, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Granični pojas

Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a od samog početka migrantske krize najviše nezakonitih pokušaja ulazaka u BiH je u zoni odgovornosti Terenskog ureda (TU) Istok – Višegrad na području koje pokrivaju postrojbe granične policije Zvornik, Višegrad i Hum – Foča.

Specijalizirane jedinice Granične policije preraspoređene su u navedene postrojbe radi obavljanja aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta, te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata.

Granična policija BiH prati stanje

Pripadnici Granične policije BiH poduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice te, uz pojačanje iz drugih postrojbi GP-a i preraspodjelu policijskih službenika na dijelovima granice gdje je najveći migracijski pritisak, u zoni odgovornosti TU Istok – Višegrad ispomoć pripadnicima Granične policije pružaju i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Granična policija BiH kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija na državnoj granici i, unatoč limitarnim kadrovskim kapacitetima, ulaže maksimalne napore, sukladno zakonu, s ciljem učinkovite zaštite državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija, navodi se u priopćenju.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Upaljen narandžasti meteoalarm za cijelu BiH: Udari južnog vjetra do 80 kilometara na sat

U Bosni i Hercegovini danas oblačno vrijeme, većinom sa...

SIPA vrši pretrese: Na meti zastupnik Kenan Uzunović, tereti se za davanje lažnog iskaza u vezi imenovanja Vlade FBiH

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za...

RS prodaje dionice “Banje Vrućice” za 10,3 miliona KM

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim...

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...