Na raspolaganju 2,5 mil KM povoljnih kredita za gradnju solarnih elektrana u FBiH

/

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je Javni poziv za kandidovanje programa utroška sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo.

Za dodjelju kreditnih sredstava po povoljnim kamatnim stopama mogu se prijaviti privatna privredna društva iz oblasti metalne, elektro i automobilske industrije, industrije građevinskog materijala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, kože i obuće, hemijske industrije i industrije gume i plastike i sakupljanja otpada i reciklaže materijala, koja zapošljavaju najmanje deset radnika i koja su registrovana najmanje godinu dana prije objave ovog javnog poziva.

Za šta su namijenjena sredstva

Dodjela kreditnih sredstava se vrši za ulaganje u nabavku opreme za unapređenje energijske efikasnosti što podrazumijeva nabavku fotonaponskih sistema (solarni paneli-moduli, montažna podkonstrukcija za potrebe postavljanja solarnih panela, inverteri, kablovski razvodi za povezivanje i rad fotonaponskog sistema) namijenjenih za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije, za sopstvene potrebe, prenosi solarno.net.

Sredstva se mogu dodjeljivati i za refinansiranje prihvatljivih troškova koji su nastali najkasnije godinu dana unazad od dana podnošenja zahtjeva.

Sredstva za refinansiranje prihvatljivih troškova za nabavku solarnih sistema ne mogu se provesti nakon početka rada postrojenja.

Ukupan iznos za raspodjelu sredstava po ovom Javnom pozivu i Programu je cca 14 mil KM, a vršit će se po dva projekta:

1)realizacija projekta korištenja obnovljivih izvora energije (u daljem tekstu: OIE) – za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije za sopstvene potrebe i

2) ulaganje u imovinu, nabavku osnovnih sredstava i opreme direktno uključene u proces proizvodnje i modernizaciju tehnoloških procesa.

Sredstva predviđena za solarne elektraneRaspoloživi iznos sredstava po projektu korištenja obnovljivih izvora energije – za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe je 2,5 mil KM. Realizacija ovog projekta ima za cilj afirmaciju korištenja OIE i podsticanje primjena mjera energijske efikasnosti. Predmet dodjele sredstava je finansiranje nabavke solarnih sistema za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije, za sopstvene potrebe na krovu svog osnovnog i/ili pomoćnog objekta.

Solarni sistem po ovom projektu podrazumijeva sistem za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije koji uključuje: solarne panele (module), montažnu podkonstrukciju za potrebe postavljanja solarnih panela, invertere i kablovske razvode za povezivanje i rad solarnog sistema. Najniži iznos kreditnih sredstava koji se može dodijeliti privrednim društvima iznosi 30.000 KM, dok najviši iznos koji se može dodijeliti ne može biti veći od 250.000 KM (bez PDV-a), bez obzira na visinu ukupne investicije nabavke solarnog sistema.

Dodijeljena sredstva korisnici vraćaju u minimalno 24, a maksimalno u 60 jednakih mjesečnih anuiteta. U broj anuiteta se ne uračunava “grace” period. Početak povrata kredita, dinamika vraćanja, kao i drugi bitni elementi kredita bit će definisani ugovorom koji korisnik kredita sklapa sa Bankom.

Ovaj Javni poziv traje do utroška sredstava raspoloživih na računu u Banci u tekućoj, 2023. godini, ili do dana usvajanja Budžeta FBiH za 2024. godinu, a najkasnije do kraja fiskalne godine.

 

Kandidovanje projekata

Pismeni zahtjev za dodjelu kreditnih sredstava s ostalom potrebnom dokumentacijom po Javnom pozivu, koja je poredana po tačkama Javnog poziva, podnosi se Ministarstvu na memorandumu društva, potpisan od strane ovlaštenog lica sa preciznom namjenom sredstava kredita, iznosom i rokovima otplate kredita, te sa naznakom za koji projekat, od dva navedena u tački V. ovog Javnog poziva, se traže sredstva.

Zahtjevi za dodjelu kreditnih sredstava sa odgovarajućim prilozima i dokumentacijom dostavljaju se preporučeno poštom ili lično u zapečaćenoj, neprovidnoj koverti na adresu: Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Mostar, Alekse Šantića b.b. 88 000 Mostar s naznakom: Ne otvarati – po Javnom pozivu za kandidovanje Programa utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2023. godinu.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Izvor: ekapija

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...