Studenti iz Banje Luke Nikola i Azra osvojili medalje na olimpijadi mikroelektronike u Armeniji

/

U Jerevanu, glavnom gradu Armenije, održana je međunarodna olimpijada mikroelektronike, a prvo i treće mjesto zauzeli su studenti iz Bosne i Hercegovine, Azra Elezović i Nikola Babić.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka, Azra Elezović i Nikola Babić odnijeli su zlatnu i bronzanu medalju na 18-oj međunarodnoj olimpijadi mikroelektronike.Takmičenje se ove godine održavalo u Jerevanu u Armeniji.

Nekoliko godina za redom bh. studenti banjalučkog ETF-a završavaju među najboljima u svijetu. Konkurs je osnovala Synopsys, američka kompanija za automatizaciju elektronskog dizajna (EDA) sa sjedištem u Sunnyvaleu u Kaliforniji, koja se fokusira na dizajn i verifikaciju silikona, intelektualnu svojinu na silikonu i sigurnost i kvalitet softvera.


Ovo je zaista veliki uspjeh, kako pojedinačno za studente, tako i za univerzitet, ali i Bosnu i Hercegovinu. Uvijek je lijepo biti ambasador naše zemlje kada se radi o ovakvim dostignućima.

Inače, Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci ove godine bilježi značajne rezultate te su tako studenti u maju ove godine predstavili prvi integrisani čip, poluprovodničke tehnologije, koji predstavlja najsofisticiraniji tehnološki proces[/FBPOST), piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...