Granični policajci dobili po pola godine zatvora jer su uzeli mito od 100 eura

/

Sud Bosne i Hercegovine je predmetu “Milan Škoro i drugi”, nakon održanog glavnog i javnog pretresa, donio i javno objavio prvostepenu presudu kojom su optuženi Milan Škoro i Ivo Filipović proglašeni krivim.

Sud je optuženima izrekao kaznu zatvora u trajanju od po šest mjeseci.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Suda BiH, ostovremeno, od optuženih se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 100 eura, odnosno njegova protuvrijednost izražena u konvertibilnim markama, koji su optuženi obavezni platiti na račun budžeta Bosne i Hercegovine, u jednakim dijelovima od po 50 eura, u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.

Optuženi se terete da su u svojstvu službenih lica u institucijama Bosne i Hercegovine, kao policijski službenici Granične policije BiH, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe uzeli određenu količinu novca.

Naime, prilikom vršenja granične kontrole putnika na izlazu iz BiH od putnika, koji nije posjedovao važeću vizu za ulazak, boravak ili prelazak preko teritorije BiH, a u cilju da mu dozvole izlazak iz države bez provođenja prekršajnog postupka, zahtijevali i primili dar, odnosno propustili prekršajno sankcionirati lice te mu dozvolili izlazak iz BiH bez provođenja prekršajnog postupka čime su počinili krivično djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi”, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest, za sve penzionere u Federaciji BiH jeste...

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u...

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH samo se pogoršava

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. maja....