Veliko nevrijeme opet pogodilo Sloveniju: Širom zemlje poplave, a na Vršiču pao i snijeg

/

Tekuću sedmicu u Sloveniji definitivno će obilježiti nepogode rasprostranjene širom zemlje. Dok su u jednom dijelu zemlje poplave, u planinskim vrhovima pao je i snijeg.

Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso) izdala je za utorak narandžasto upozorenje zbog predviđene veće količine padavina za sjeverozapadnu i jugoistočnu Sloveniju.

Kako su pisali meteorolozi, nešto iza ponoći olujni pojas iznad Italije prešao je preko Slovenije i protegao se od Istre preko Krša do Julijskih Alpa. Padavine su se širile prema istoku. Kiša je padala preko Kvarnera preko Kočevja, Novog mesta i Krškog sve do istoka zemlje, prenosi Klix.

U ranim jutarnjim satima uspostavljen je pojas intenzivnijih padavina na jugoistoku Slovenije, nove padavine zahvatile su i krajnji zapad Slovenije.

Rijeke u većem dijelu zemlje rastu, a najkritičnija je Kolpa. Protok u gornjem toku se već smiruje, usporava se i bilježi se postepeni porast srednjeg toka, ali Kolpa i dalje plavi na onom rječnom djelu gdje se i inače izliva iz svog korita, objasnio je Andrej Golob, hidrolog Agencije za životnu sredinu.Pojačan je tok rijeke Drave na granici s Austrijom. Ovakvim tokom Drava se već izlijeva svojim tokom, a večernjim satima izliza se i u donjem toku. Na ovom području Drava se izlijeva u nešto širim razmjerima, ali ne prijeti stambenim objektima, pojasnio j Golob također, prenosi 24ur.

Geološki zavod Slovenije upozorava da zbog povećane količine padavina i prethodnog vlaženja tla postoji povećan rizik od stvaranja novih klizišta i ponovnog aktiviranja klizišta koja su se dogodila tokom augustovskih nepogoda. Povećana vjerovatnoća odrona odnosi se uglavnom na sjeverozapadnu Sloveniju i povećavat će se srazmjerno količini padavina, najavljuju.

U međuvremenu je obijelio najviši putni prevoj Vršič. Snijeg je pao na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara, javlja Meteoinfo Slovenija.

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...