Zašto je isti lijek za rak dojke u BiH 12.000, a u Turskoj 6.500 KM, pacijenti traže hitno pomoć od kantona

/

Jučer je u Udruženje osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa” došla žena oboljela od karcinoma dojke koja hitno treba primiti lijek koji u BiH košta 12.000 KM. To je terapija za 21 dan, piše Faktor.

– Taj lijek nije na listi i ona ga treba platiti. Tražimo veze da se lijek dopremi iz Turske jer u toj zemlji on košta 6.500 maraka. Isti lijek, isti generički naziv, isti proizvođač, isto sve. Zašto je lijek u Turskoj za gotovo pola jeftiniji nego u BiH? Žena ga mora kupiti ako želi živjeti, a taj novac joj niko neće refundirati – govori na početku razgovora Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa”.

Bolesnici prepušteni sami sebi

Kaže kako je gotovo svaki dan tako. Onkološki pacijenti u našoj zemlji, prema riječima Glušac, uglavnom su prepušteni sami sebi umjesto da im zdravstveni sistem pomogne u borbi sa opakom bolešću.

– Ja stalno gubim prijateljice koje su mjesecima na listama čekanja za terapiju, a onda kada jednom dođu na red, taj lijek im više ne može pomoći onako kako bi trebao. Navešću primjer: ako je ženi dijagnosticirana metastaza na kostima, a na lijek čeka 14 mjeseci, u tom periodu bolest napreduje, i naravno da joj lijek neće adekvatno djelovati kako što bi djelovao da ga je odmah imala u terapiji – pojašnjava Glušac.

Agoniji teško bolesnih pacijenata u Federaciji BiH, njih oko 1.700, koji su na listama čekanja na određene terapije i medicinske usluge, ne nazire se kraj.

Nakon što je Vlada FBiH prije desetak dana za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, od potrebnih 70 miliona KM, izdvojila 10, a onda pozvala kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja da osiguraju ostatak novca potrebnog za liječenje pacijenata sa listi čekanja do kraja godine, u međuvremenu ništa se više nije uradilo.

Predstavnici udruženja oboljelih pacijenata razočarani su – zašto su oni jučer morali prema svih 10 kantona uputiti zahtjeve za hitan sastanak kako bi se osigurao novac za liječenje. Saznajemo da su zahtjevi za hitan sastanak u svakom kantonu upućeni na šest osoba – predsjedniku Skupštine, trojici članova vlade – premijeru, te ministrima zdravstva i finansija, kao i dvojici članova kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja – predsjedniku Upravnog odbora i direktoru.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

Povezani postovi

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH – Isplata...