Vozači zimske gume montiraju u posljednji čas

/

U auto-servisima i vulkanizerskim radnjama u Srpskoj vladaju ogromne gužve jer su mnogi vozači čekali posljednji čas da nabave zimsku opremu za svoje četvorotočkaše.

Zimska oprema na automobilima u BiH obavezna je od 01.11.2023., a s obzirom na to da jesen još nije pokazala svoje pravo lice, mnogi mijenjanje guma odlažu za hladnije vrijeme, kazali su radnici u nekoliko auto-salona i vulkanizerskih radnji.

“Gužve su već počele da se stvaraju prije nekoliko dana, užurbano se vrši zamjena guma, kao i prodaja novih guma, a očekujemo da će ovo sve potrajati do kraja novembra. Imamo između 30 i 40 vozila svaki dan, ali se ne stvaraju velike gužve jer imamo dovoljan broj radnika, ali primjećujemo kod drugih kolega da su gužve i veće”, kazali su za “Nezavisne novine” u vulkanizerskoj radnji “Stop” u Banjaluci.

Kako ističu, najtraženije su gume srednjih proizvođača, poljskih, slovenačkih i korejskih, dok se manje traže premium brendovi.

“Prosječna cijena zamjene četiri gume je oko 50 KM ako kupac posjeduje svoje gume, a ako kupuje gume kod nas je najjeftinija cijena oko 500 KM”, kazali su iz ove radnje.

Da su svi termini za zamjenu guma popunjeni potvrdili su za “Nezavisne” i iz Auto-centra “Kemoimpeks” u Banjaluci.

“Iako je zakonski rok, od 1. novembra sa zahlađenjem vremena očekujemo veće gužve za mijenjanje guma. Kod nas se obično najviše traže gume srednje klase, a cijene zavise od njihovih dimenzija”, kazali su iz ovog auto-centra.

Da su gužve sve veće i u Bijeljini potvrdili su u Auto-servisu “Dr Gumko”.

“Gužve su velike, telefoni zvone svaki dan i imamo pune ruke posla, jer obično svi čekaju pet do 12. Nemam vremena ni da vam odgovorim na telefonski poziv, toliko posla imamo”, kazali su u ovom auto-servisu.

Kako ističu u vulkanizerskoj radnji “Mijatović” u Prijedoru gužve su već nekoliko sedmica za mijenjanje guma, ali oni ipak stižu da sve obave na vrijeme i usluže svoje redovne mušterije.

“Svaki dan se radi, možda je i dobro što je toplo vrijeme, jer da je snijeg i kiša onda bi se stvorile još veće gužve, tako da je ovako možda i bolje”, kazali su u ovoj radnji i dodali da montaža košta 10 KM po gumi.

U jednom prnjavorskom vulkanizerskom servisu ističu da su prisutne gužve jer vozači gume mijenjaju u posljednji čas.

“Od danas ili od dolaska lošijeg vremena očekujemo još veće gužve. Zbog visokih temperatura i suvog vremena mnogi vozači su i zaboravili da treba da zamijene gume do 1. novembra”, istakli su oni.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je za “Nezavisne novine” da se prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH izriče kazna od 40 KM za neposjedovanje zimske opreme, a po potrebi postoji mogućnost i isključenja vozila iz saobraćaja.

“Bez obzira na vremenske uslove, zimska oprema je obavezna od 1. novembra do 1. aprila iduće godine. Prije je ta obaveza bila od 15. novembra do 15. aprila, a promjene su nastale da bi se uskladili sa propisima zemalja u okruženju jer se ranije dešavalo da naši ljudi koji putuju u te zemlje dođu u neki problem, a sada smo izjednačeni sa većinom zemalja”, kazao je Radović i napomenuo da ako neko nema zimske gume mora da ima lance za snijeg ili druge uređaje za povećanje atrakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Socijalna karta: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Bh. populacija tone u dužničko ropstvo, za godinu se zadužili 1,48 milijardi KM

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH,...

Nakon smanjenja carinskih stopa: Za mjesec dali 4 miliona KM na električna vozila

Nakon što je Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske...

Naši građani se najčešće razvode u 40. godini, dok broj razvoda raste za hiljadu godišnje

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju...