Zašto se policajcima FMUP-a i FUP-a osporava pravo na granski kolektivni ugovor?

/

U posljednja dva mjeseca vode se pregovori za zaključivanje Granskog kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u javnim ustanovama u FBiH, koji bi trebao da se odnosi na sve zaposlene u navedenim ustanovama na nivou FBiH.

Međutim, u nacrtu Granskog kolektivog ugovora koji će se primjenjivati i na službenike Sudske policije Federacije BiH, kao i uposlenike Kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH, nema mjesta za policijske službenike Federalnog MUP-a/Federalne uprave policije.

Zašto je to tako uposlenici FMUP-a i FUP-a su pitali Mihreta Rotića, predsjednika Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a, a koji zastupa interese i prava policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

Tačno je da Nacrt granskog kolektivnog ugovora ne prepoznaje policijske službenike FMUP-a/FUP-e, za razliku od njihovih kolega iz Sudske policije FBIH, iako i oni i sudski policajci svoje plaće i naknade ostvaruju iz istog Budžeta.

“Mi smo, u istom smislu, Samostalnom sindikatu državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH koji predstavlja Samir Kurtović, a koji ima reprezentativnost za zaključivanje ove vrste ugovora, uputili zahtjev da se isti primjenjuje i na nas. Ingorisanje ovog zahtjeva značilo bi otvorenu diskriminaciju policijskih službenika FMUP-a/FUP-e, u odnosu na naše kolege iz Sudske policije FBiH, a jedina razlika je u tome što mi kao Sindikat nismo članica Sindikata koji vodi Kurtović”, navodi Sindikat ovih policijskih službenika.

Naime, taj Sindikat predlaže rješenja prema kojima bi se Ugovor trebao primjenjivati samo na organe uprave čija je sindikalna organizacije članica, odnosno organizacijiski dio njihovog Sindikata.

Međutim, navode, to ne umanjuje zakonsku obavezu koju reprezentativni Sindikat ima shodno odredbama člana 138, stav (5) Zakona o radu FBiH, a to je da u postupku pregovora za zaključivanje Granskog kolektivnog ugovora sarađuje i sa sindikatima koji imaju manji broj članova, a oni ih imaju preko 500.

“Da li se u ovom slučaju radi o pritiscima i pokušajima svojevrsne ‘trgovine uticajem’ radi potčinjavanja tom Sindikatu, na to pitanje bi trebao odgovoriti Kurtović, a ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je to da mi nećemo podleći nikakvim pritiscima, odakle god oni dolazili”, ističu.

Budući da Zakon o radu Federacije BiH odredbama člana 8, i 10., izričito zabranjuje diskriminaciju po osnovu članstva ili nečlanstva u sindikatima, sigurni su, kažu, da Pregovorački tim Vlade Federacije neće pristati na ponuđeni Nacrt granskog kolektivnog ugovora dok se u isti ne uvrste i naši prijedlozi.

“Naglašavamo da pripadnici Sudske policije Federacije BiH uživaju sva prava iz radnog odnosa koje imaju policijski službenici FMUP-a/FUP-e zahvaljujući upućujućoj odredbi iz Zakona o sudskoj policiji FBIH, koja za nas uopšte nije sporna. Opreza radi, o svemu ovome smo neposredno informisali ministre u Vladi FBiH koji su članovi Pregovoračkog tima Vlade FBiH, ministra unutrašnjih poslova, kao i premijera FBiH”, kažu službenici FMUP-a i FUP-a, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...