Sve veći broj ovisnika o narkoticima, u planu pooštravanje mjera i kontrolisanja

/

Nadležni u Kantonu Sarajevo planiraju uspostaviti i razviti prvu strategiju za prevenciju i suzbijanje zloupotrebe narkotika u KS.

Predstavnici Stručnog tima za pripremu prve strategije za prevenciju i suzbijanje zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo, predsjednik Nermin Lagumdžija te član Tima i zastupnik u Skupštini KS Rusmir Pobrić izvijestili su ministra ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katicu o dosadašnjim aktivnostima ovog radnog tijela.

Podaci koje su iznijeli, kako navode, dokazuju masovnost i raširenost ove pošasti te nažalost loše, ubrzane trendove rasta.

“Prema podacima Javne ustanove Zavod za bolesti ovisnosti KS, u periodu 2018-2022. godine evidentirano je 9.312 ovisnika o opojnim drogama koji su bili obuhvaćeni programima liječenja. Od tog broja, 2.913 se u navedenom periodu po prvi put javilo u ovu ustanovu. Dakle, imamo gotovo tri hiljade novoprijavljenih ovisnika za liječenje u samo pet godina. Najveći broj prvih pregleda i tretmana su pacijenti ovisnici o kokainu i amfetaminu (tzv. Speed) – i ovo je samo dio podataka iz situacione analize koju priprema Stručni tim, a koji smo danas prezentovali na sastanku s ministrom Katicom”, izjavio je Pobrić.

Šef Stručnog tima, dugogodišnji policijski rukovodilac u sektoru narkotika Nermin Lagumdžija, izvijestio je ministra Katicu da se Tim vodio isključivo službenim podacima, koji su prikupljeni od velikog broja nadležnih institucija: MUP-a KS, Uprave policije MUP-a KS, Kantonalnog tužilaštva KS, Kantonalnog suda u Sarajevu, Zavoda za bolesti ovisnosti KS, Ministarstva za rad i socijalnu politiku KS, Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Ministarstva zdravstva KS te Terapijske zajednice “Kampus”.

Pored situacione analize, u toku je priprema i detaljnih akcionih planova u okviru nadležnih institucija, s konkretnim mjerama, odgovornim sektorima i odjeljenjima za implementaciju, planiranim budžetom, rokovima te indikatorima uspješnosti provedbe strateških mjera.

Akcioni planovi se pripremaju u konsultaciji s institucijama, prema podacima i prijedlozima koje dostavljaju Stručnom timu, a s kojima će se uskoro održati i zajednički radni sastanak, s ciljem finaliziranja prijedloga dokumenta.

Ministar Katica najavio je da će sa svojim saradnicima iz Stručnog tima uskoro javnosti iznijeti cjelovite, detaljne informacije o rezultatima istraživanja i cjelokupnom procesu pripreme Strategije.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...