Zapošljavanje jedno od slabih tačaka zapadnog Balkana

/

Međunarodni sekretar Konfederacije rada Podkrepa Veselin Mitov, obraćajući se u četvrtak na međunarodnoj sindikalnoj konferenciji, kazao je kako je zapošljavanje jedna od slabih tačaka zemalja zapadnog Balkana.

“Postoji veliki neformalni sektor, odljev mozgova i depopulacija tih zemalja. Jedan od takvih primjera je Kosovo koje ima 60 posto neformalnog sektora”, rekao je.

Mitov je označio egzodus svih vrsta radnika kao jedan od glavnih problema Bugarske i zapadnog Balkana, navodi bugarska novinska agencija BTA.

Konferencija u organizaciji sindikata Podkrepa govori o zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti na Zapadnom Balkanu te prelazu iz regionalnih specifičnosti u zajedničku evropsku budućnost.

Konferencija će se fokusirati na politike EU-a kao na primjer novi paket mjera za podršku zapadnom Balkanu kao instrumentu okrenutom budućnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Događaju prisustvuju predstavnici sindikata iz zemalja zapadnog Balkana.

Potpredsjednica Bugarske industrijske asocijacije (BIA) Mariya Mincheva rekla je da BIA snažno podržava ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU.

“Balkan propušta prilike i ne iskorištava potencijal regionalnog tržišta. Još uvijek nas pokreće prošlost, a ne budućnost”, rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, poslodavci i sindikati imaju ključnu ulogu u ulasku zemlje u EU.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...

Sirene za opasnost odjekuju Slovenijom: U Piranu i Izoli se izlilo more

U Piranu i Izoli u Sloveniji, zbog izlivanja mora,...