Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

/

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je u oktobru dostigla inflaciju od 2,9 posto, nakon što je ranije ovog mjeseca iznosila 4,3 posto. To je najniža inflacija od jula 2021.

Na godišnjem nivou inflaciji su najviše pridonijele cijene hrane, alkohola i duhana, koje su porasle za 7,5 posto. Rast cijena je nešto umjeren u odnosu na septembar, kada je iznosio 8,8 posto, prenio je Bankar.me.

Slijede cijene usluga koje su u oktobru porasle za 4,6 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego u septembru, te neenergetskih industrijskih proizvoda koje su porasle za 3,5 posto, što je 0.6 postotnih bodova manje, kao i u septembru.

U međuvremenu su cijene energije u oktobru pale za 11,1 posto na godišnjem nivou, nakon pada cijena energije od 4,6 posto u septembru.

Inflacija u Sloveniji u oktobru je bila znatno iznad prosjeka eurozone. Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto.

Od zemalja za koje “Eurostat” ima podatke, veću inflaciju u oktobru imale su samo Slovačka sa 7,8 dosto i Hrvatska sa 6,7 procenata.

Njemačka je u septembru imala tri posto inflacije, Francuska 4,5 posto, Italija 1,9 posto, a Austrija 4,9 posto inflacije.

Belgija (-1.7 odsto) i Nizozemska (-1 odsto) doživjele su deflaciju u oktobru.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezani postovi

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Zapošljavanje jedno od slabih tačaka zapadnog Balkana

Međunarodni sekretar Konfederacije rada Podkrepa Veselin Mitov, obraćajući se...

Sirene za opasnost odjekuju Slovenijom: U Piranu i Izoli se izlilo more

U Piranu i Izoli u Sloveniji, zbog izlivanja mora,...