Možete ga piti svaki dan: Ovaj sok čisti jetru, isprobajte ga i vi!

/

Jetra je drugi veličini tjelesni organ (nakon kože) koji u tišini naporno radi da biste vi mogli biti živi.

Vjerovatno znate da je njena primarna funkcija izlučivanje toksina iz tijela, no uz to ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizira lijekove koje uzimate, pohranjuje glikogen, proizvodi hemikalije koje pomažu da se krv može zgrušavati, proizvodi žuč te pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Priznat ćete da je to jako, jako puno posla. Stoga vaša jetra sigurno zavređuje malo više pažnje nego što je dobiva.

Ako se samo malo potrudimo da pravilno funkcioniše, jetra je organ koji će nam vratiti zdravlje.

Zdrav životni stil, uravnotežena prehrana, umjereni obroci i izbor namirnica koje potiču čišćenje jetre pomoći će nam u tome. Stoga povremeno posegnite za narodnim receptima koji joj pomažu da bolje radi.

Sok od špinata i mrkve

Sok od špinata i mrkve izvrstan je saveznik za čišćenje jetre. Možete ga piti svaki dan. Neki mu vole dodati malo kamene soli i mljevenog bibera kako bi bio ukusniji.

U narodnoj medicini sok od mrkve smatra se eliksirom zdravlja jer mrkva pomaže cijelom organizmu. Ima snažno antiseptičko djelovanje, osnažuje psihu, spriječava bolesti srca, karcinom, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa. Smatra se odličnom i za probavu i za jetru. Ako ne volite sok od mrkve, napitku možete dodati cijeđenu jabuku ili celer te limun i med. Svježe iscijeđeni sok nemojte čuvati, popijte ga odmah.

Za bubrege i jetru

Odličan napitak može se napraviti i od repe, jabuke, celera, krastavca i mente. Važne hranjive tvari u repi su betain, koji pomaže stanicama jetre da eliminišu toksine, pektini (vlakna) pomažu očistiti toksine, a protuupalna svojstva betalaina omogućuju proces detoksikacije. Celer je bogat izvor vlakana, vitamina K i C, mangana, magnezija, kalcija, kalija, folata i riboflavina, a ulje celera tradicionalno se u aromaterapiji koristi za čišćenje jetre i bubrega, piše Živim.hr.

Povezani postovi

Nermin Handžić demonstrirao zavidno nogometno umijeće

Mlada muzička zvijezda Nermin Handžić, nakon pobjede u „Zvezdama...

Moderni farmer: Inženjer radiologije pare uložio u farmu u BiH

Mladi diplomirani inženjer radiologije Ahmed Ohran prije nepune dvije...

Koji Bosanci i Hercegovci imaju jahte u Crnoj Gori

Iz Bosne i Hercegovine u registru Uprave pomorske sigurnosti...

Recept za sirup koji čisti pluća pušača

Sirup napravljen od kurkume, đumbira i luka pomoći će...