Ministar Delić: Zatvoren javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći

/

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da je u petak, 10. novembra, s krajem radnog vremena zatvoren Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevazilaženju energetske krize, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

– Prema posljednjem presjeku urađenom jutros, u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH do sada unesene 180.322 prijave, a kojima su obuhvaćene 356.642 osobe. Prema rodnoj zastupljenosti, od ukupnog broja, 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 je muškaraca. Prema kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji penzionera, do sada 126.098, zatim primatelja dječijeg doplatka 30.623, a primatelja stalne novčane pomoći 23.921, dok je u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva.

Precizirano je i da su općine koje su unijele najveći broj prijava Zenica (12.026), Novi Grad Sarajevo (10.739), Tuzla (7.702), Ilidža (6.631), te Travnik (6.413). Slijede Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

– Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova učestvovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovanosti i trudu da svi zajedno što prije obezbijedimo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvatanju saradnje i odličnom radu u proteklom periodu. Želim zahvaliti i UNDP-u koji je za nas razvio aplikaciju koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila nam provođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća. Doista, svi zajedno napravili smo mnogo posla i mi smo kao nositelji realizacije ove pomoći na tome najiskrenije zahvalni svim načelnicima, gradonačelnicima i njihovim kolegama službenicima koji rade na ovom javnom pozivu – kazao je u obraćanju građanima ministar Delić.

Iz Ministarstva su naglasili da će tokom ove sedmice općine u aplikaciju unositi zaostale prijave, a nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv. Dodali su da nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

– Poslije toga imat ćemo privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti putem aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska – pojasnio je ministar Delić.

Dodao je da će na osnovu konačnog spiska Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi će izvršiti isplate prema krajnjim korisnicima.

– Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine – istakao je ministar Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...