SIPA uhapsila dva Granična policajca i dva pripadnika MUP-a RS!

/

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, u suradnji na terenu sa MUP-om RS i Policijom Brčko Distrikta BiH, provode akciju kodnog naziva “Divič”.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranja koruptivnih kaznenih djela, povezanih sa nezakonitim uvozom velikih količina raznih roba, uglavnom sa područja R Srbije u BiH.

Pretresi i lišenja slobode se vrše na području Bijeljine i Brčko Distrikta BiH, a među osumnjičenima su četiri carinska djelatnika UIO BiH, dva policijska djelatnika MUP-a RS i dva policajca Granične policije BiH.

Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera, prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz R Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno.

Na taj način, davanjem dara ili drugih oblika koristi i zlouporabama ovlaštenja, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dadžbina, te su počinitelji sticali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni se između ostalog terete za kaznena djela organiziranog kriminala, u svezi sa kaznenim djelima krijumčarenja, zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.

Postupajući tužitelj i njegov tim koordiniraju rad policijskih djelatnika na terenu, te će nakon realiziranih aktivnosti, donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

SIPA vrši pretrese: Na meti zastupnik Kenan Uzunović, tereti se za davanje lažnog iskaza u vezi imenovanja Vlade FBiH

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za...

RS prodaje dionice “Banje Vrućice” za 10,3 miliona KM

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim...

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...

Uništeno 29 automobila oduzetih od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja

U skladu s pravosudnim presudama nadležnih sudova, jutros je...