Sindikati traže od Vlade FBiH da im dostavi set fiskalnih zakona i da ih uključe u diskusiju o tome

/

Na sastanku granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH u Sarajevu predstavnici sindikata iz realnog sektora iznijeli su zabrinutost za trenutno stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine, sve izvjesnije poskupljenje cijena električne energije za privredu za mogućih 20 posto koja će se direktno odraziti na prava radnika u Federaciji BiH, te ukazali na druge probleme i otvorena pitanja koja je neophodno hitno rješavati u što skorije vrijeme.

Predstavnici, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine, Sindikata hemije i nemetala FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine ukazuju na izuzetno težak položaj radnika realnog sektora u Federaciji BiH i neizvjesnost daljeg statusa radnika.

Kao što su ranije ukazali, Svjetska kriza izazvana ratovima u Ukrajni i na Bliskom istoku značajno utiče na većinu privrednih aktivnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine što je osjetno od sredine 2022. godine. Poskupljenje struje i proširenje porezne osnovice već uzrokuje značajno smanjenje broja radnika u kompanijama. Poslodavci otkazuju ugovore o radu i smanjuju plaće radnika, a postupak pregovaranja većih satnica za 2024. godinu u realnom sektoru stavljen je na „čekanje“ do daljnjeg.

Povećanje plaća

– Posljednjih nekoliko mjeseci radnici i javnost često su informisani o „hitnom“ donošenju seta zakona kojim će se rasteretiti cijena rada i omogućiti „povećanje plaća“ radnika u Federaciji BiH a što uključuje i „Zakon o minimalnoj plaći“. Vlada BiH najavila je donošenje propisa već u oktobru ili novembru o.g. Kao što znamo to se nije desilo – ističu.

Sindikati još uvijek nisu upoznati sa sadržajem seta fiskalnih zakona, kao i najavljenog donošenja „Zakona o minimalnoj plaći“, te naglašavaju da, iako su sindikati više puta tražili od Vlade Federacije BiH održavanje sastanka upravo radi predstavljanja problematike radnika i prijedloga za strateško djelovanje nije održan niti jedan sastanak. U 2023. godini, također, nije održan niti jedan zajednički sastanak predstavnika Vlade FBiH, UPFBIH i Sindikata.

– Sindikati su više puta izrazili bojazan da će zagovarano povećanje „minimalne plaća“ u Federaciji BiH uključiti i naknade za topli obrok, prevoz i regres. Ove tvrdnje, nažalost, potvrdio je i premijer Nermin Nikšić gostujući u jednoj televizijskoj emisiji prošle sedmice te najavio, da će prema novim zakonskim rješenjima, minimalna plaća uključiti i naknadu za topli obrok i regres – navode iz SSS BiH.

Nepostojanje socijalnog dijaloga

Iz sindikata poručuju da nepostojanje socijalnog dijaloga na nivou Federacije BiH i donošenje jednostranih odluka upravo se lomi preko leđa radnika u realnom sektoru, radnika koji stvaraju nove vrijednosti i pune budžete.

– Shodno navedenom, industrijski sindikati donijeli su zaključak i traže od Vlade Federacije BiH, da u što kraćem roku dostavi sindikatima set fisikalnih zakona, kao i „Zakon o minimalnoj plaći“ i uključi sindikate u diskusiju o ovim izuzetno važnim pitanjima. Traži se i hitno održavanje zajedničkog sastanka socijalnih partnera, predstavnika Vlade Federacije BiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Sindikata na kojem će se razgovarati o aktivnim pitanjima i problemima te mjerama koje Vlada FBiH može donijeti u cilju ublažavanja negativnih posljedica koje će nastupiti za radnike u Federaciji BiH poskupljenjem struje – istakli su, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...