Zašto Federalni zavod PIO dio rješenja za penzionisanje nije donio u zakonskom roku, ko je kriv?

/

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje jedan broj rješenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja nije donosio u zakonskim rokovima, stoji u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2022. godinu.

Prema Zakonu o upravnom postupku rok za donošenje rješenja o penzionisanju je 60 dana.

– Pregledom predmeta uzetih u uzorak iz dvije baze, 198 iz baze Sarajevo i 95 iz baze Informacionog sistema Mostar, konstatovali smo da Federalni zavod u određenim slučajevima kasni sa donošenjem rješenja, što nije u skladu s članom 216. Zakona o upravnom postupku.

Od ukupno 293 uzorkovana predmeta iz dvije baze podataka, Federalni zavod je 197 rješenja donio u roku, dok je 96 rješenja doneseno nakon isteka roka, odnosno oko 32,8 posto uzorkovanih predmeta nije riješeno u propisanom roku, što nije zanemarivo s obzirom na to da se radi o osnovnim poslovima iz nadležnosti Federalnog zavoda – navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

U izvještaju se navodi kako su odgovorne osobe za predmete kod kojih je revizijom utvrđeno kašnjenje dostavile objašnjenje zbog čega su izdale rješenja nakon zakonskih rokova. Među njima su dug za doprinose, nepopunjeni M4 obrasci, donošenje rješenja penzijskih fondova drugih država ukoliko korisnici imaju staž van BiH…

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona Mustafa Trakić kaže kako je bilo osoba koje su im se žalile zbog kašnjenja rješenja za penzionisanje, piše Faktor.

– Ja zastupam interese penzionera ali kada je riječ o rješenjima za penzionisanje vrlo često službenici Zavoda PIO nisu adresa kojoj se treba žaliti zbog kašnjenja. Navest ću vam primjer. Obratio mi se čovjek iz Kaknja koji je predao zahtjev za penzionisanje 16. marta ove godine i ja se obratim Zavodu PIO FBiH da vidim zašto ne dobija rješenje. On je radio u Rudniku mrkog uglja Kakanj i njemu je tek 25. novembra firma isplatila njegove poreze, doprinose. Nije tu PIO FBiH kriv. Kod većine ljudi za koje smo intervenirali problem je u preduzećima gdje su radili, nisu izmireni doprinosi i Zavod PIO ne može izdati rješenje dok sve ne bude čisto – govori nam Trakić i dodaje:

– A tu gdje je sve čisto, ne branim nikoga jer ja nisam ničiji advokat, budući penzioneri mogu da interveniraju i trebaju.

Trakić ukazuje kako je Federalni zavod PIO dužan u roku od 60 dana izdati rješenje o ponzionisanju.

– Mi to tražimo jer to je zakonom propisano. Treba misliti na ljude koji predaju zahtjev za penzionisanje i više nisu ni radnici ni penzioneri, od čega će živjeti. To se pogotovo odnosi na one koji su radili u privatnom sektoru i gdje gazda nije obavezan isplatiti otpremninu kod penzionisanja. Također, bih apelovao na ljude kojima se bliži penzija da provjere da li im je uplaćen staž kako ne bi imali problema kod penzionisanja i mjesecima čekali na rješenja – kazao je Trakić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Stručnjaci predali izvještaj: 37,4 posto analizirane hrane u BiH je sadržavalo ostatke pesticida

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost...

U nedjelju muslimani obilježavaju Kurban-bajram: Poznato vrijeme Bajram namaza

U nedjelju je Kurban-bajram. Kako je navedeno u takvimu...

Stiže nam toplotni udar: Još danas svježije, a onda rast temperatura do 36 °C

Od sutra nam stiže stabilizacija, više sunčanog vremena i...

Islamski učenjaci pojasnili: Evo šta treba izbjegavati onaj ko je naumio zaklati kurban

Ko ne stigne zaklati kurban prvog dana bajrama može...