Turističke organizacije za četiri godine povećale broj zaposlenih za 50 posto

/

Republika Srpska za turizmom Evrope zaostaje 15 puta po broju noćenja po stanovniku, a učešće turizma u BDP-u manje je 13 puta, dok je boravak turista kraći četiri puta.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju revizije učinka na temu upravljanja turističkim organizacijama, a u kojem se navodi i to da je turizam u Republici Srpskoj u početnoj fazi razvoja.

“Osnovni zaključak ove revizije učinka je da se turističkim organizacijama ne upravlja na efikasan način, što onemogućava da promocija turizma ostvari značajne rezultate”, naveli su revizori.

Revizori su istakli i da svaka treća lokalna turistička organizacija nije imala zaposlenih turističke struke, a broj zaposlenih u pojedinim turističkim organizacijama na kraju 2022. godine je varirao od jednog do 29 zaposlenih.

“Broj zaposlenih se ne može dovesti u vezu sa logičnim parametrima kao što su ostvareni dolasci i noćenja turista ili smještajni kapaciteti na teritoriji lokalne samouprave. Broj zaposlenih u turističkim organizacijama na kraju 2022. godine je bio veći za 50 odsto u odnosu na kraj 2018. godine”, istakli su revizori.

Većina turističkih organizacija iz revizorskog uzorka, uključujući i Turističku organizaciju Republike Srpske, utrošak sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse je planirala i za finansiranje aktivnosti koje ne predstavljaju direktnu promociju turizma.

“Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u turističkim organizacijama uglavnom su nefunkcionalni, a nepouzdane i nepotpune evidencije onemogućavaju efikasno planiranje promocije i ukazuju na postojanje značajnog prostora za poboljšanje naplate boravišne takse”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizorskim izvještajem pažnja je skrenuta i na to da inspekcijski nadzor u oblasti turizma nije bio planiran i realizovan u obimu i kvalitetu kakav bi bio adekvatan i koji bi na vrijeme zaustavio nepovoljne tokove u ovoj djelatnosti, a ni postojeći način funkcionisanja obračuna i naplate boravišne takse ne obezbjeđuje samoodrživost promocije turizma.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...