Umjesto da odrobijaju za svoja nedjela: Osuđenici otkupljuju kazne, žrtve ratnih zločina ponižene

/

U državi koja se još nije oporavila od agresije i stravičnih zločina koji su činjeni dodatno utrljavanje soli na ranu jeste mogućnost otkupa kazne za ratne zločine.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, dan zatvora se može zamijeniti za 100 KM, čime se direktno određuje i cijena za ratne zločine počinjene na prostoru BiH.

Dodatno marginalizirani

– Praksa otkupljivanja kazne zatvora za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava je neprihvatljiva i zasigurno nepravedna prema žrtvama ratnih zločina u BiH. Stoga je organizacija TRIAL International i ranije ukazivala na važnost adresiranja ovog pitanja kroz Prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona BiH, a sve s ciljem onemogućavanja primjene instituta zamjene kazne zatvora novčanom kaznom na određena krivična djela, bez obzira na zaprijećenu ili izrečenu kaznu.

Ostavljanjem mogućnosti da se institut zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu primijeni i na ratne zločine ukoliko je zaprijećena kazna zatvora do godinu minimizira se težina zločina, a žrtve ratnih zločina bivaju ponižene i dodatno marginalizirane – kazala je za “Avaz” Ajna Mahmić, pravna koordinatorica TRIAL Internationala.

Ona je podsjetila da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, tačnije radno tijelo ovog doma dva puta dalo negativno mišljenje, zbog čega je zakon završio svoju parlamentarnu proceduru.

– S druge strane, naša organizacija ulaže napore kako bi direktno utjecala na pravosudnu zajednicu i kroz izmjene u praksi adresirala ovaj problem. Uzimajući u obzir da je, naprimjer, za zločin ratnog seksualnog nasilja prosječna izrečena kazna zatvora šest godina te da naš sistem još poznaje institut zamjene kazne zatvora novčanom za teška kršenja međunarodnog prava, vrlo je jasna slika kaznene politike u BiH – naglasila je Mahmić.

Zakonodavne mjere

Ovakva praksa, dodala je, šalje i pogubnu poruku društvu na koji način se tretiraju ratni zločini – djela iz devedesetih koja su ostavila dubok trag na živote velikog broja građana BiH.

– Jedan od primjera uspješno primijenjenog instituta zamjene kazne zatvora za novčanu jeste predmet pred Kantonalnim sudom u Bihaću u kojem je počinilac ratnog seksualnog nasilja nad tada maloljetnim licem uspješno kupio slobodu. Ovakvom praksom se narušava i smisao kažnjavanja, a na šta je ukazivao i Komitet UN-a za eliminaciju diskriminacije nad ženama (UNCEDAW) u julu 2020. godine, kada je donio odluku protiv BiH u kojoj je, između ostalog, od države zatražio da osigura donošenje zakonodavnih mjera koje će spriječiti da osuđeni počinioci ratnih zločina budu izuzeti od sankcija, uključujući smanjenje kazni i zamjenu zatvorske kazne novčanom – zaključila je Mahmić.

Proces rehabilitacije

Mahmić je istaknula da se onim žrtvama koje imaju status oštećenih oduzima jedinstvena prilika za dostizanje oblika satisfakcije u vidu spoznaje da je neko adekvatno kažnjen i odgovara za zločine koje je počinio.

– Bez takve satisfakcije i uz dodatno razočarenje ovom nepravičnom i nemoralnom praksom, proces rehabilitacije i pokušaj reintegracije preživjelih u društvo uveliko je otežan – kazala je Mahmić.

Primjenom se direktno podriva povjerenje preživjelih u pravosuđe, jer se sugerira da čak i oni koji su počinili najteže zločine i koji su za to pravomoćno osuđeni mogu, ukoliko imaju sredstva, kupiti svoju slobodu i time izbjeći sankcije i za najgnusnija djela.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...