SDP-ova parlamentarka: Bez provedbi presuda iz Strazbura je bespredmetno i razgovarati o izbornom zakonu

/

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ermina Salkičević Dizdarević (SDP) gostovala je u emisiji Plenum na Federalnoj televiziji gdje je zajedno sa Midhatom Ćauševićem (SDA) i Zdenkom Ćosićem (HDZ) govorila o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava BiH.

Na raspravu o “legitimnim predstavnicima” u Predsjedništvu BiH, Salkičević Dizdarević je kazala da su svetri člana Predsjedništva legitimni i da, prema Ustavu BiH, oni nisu predstavnici nijednog naroda ponaosob, nego svih građana.

“Moji su članovi Predsjedništva svi koji sjede u Predsjedništvu. Mi kažemo član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, ali to nije Bošnjak koji samo predstavlja Bošnjake, nego dolazi iz tog naroda. Šta je legitimno šta je legalno? To kod nas nema istu konotaciju kao u drugim zemljama, ali ne želim da budem ničiji advokat u tom smislu, kao neko ko dolazi iz SDP-a za mene je demokratsko najvažnije”, kazala je.

Istaknula je da bi HDZ trebao podržati rješenja koja već postoje u evropskoj praksi s obzirom na njihovu proevorpsku retoriku, umjesto što se zalaže za dodatnu nacionalnu podijeljenost u BiH.

“Znam da HDZ često naglašava svoju proevropsku opredijeljenost, deklarišu se kao promotori evropskih vrijednosti. Zašto onda ne pogledati kako je to urađeno u evropskim zemljama pa da to uradimo i kod nas, ali mi nemamo političke volje i sve dok smo u svojim torovima, mi ćemo ovo građansko mijenjati, ne etničkim, nego plemenskim. Međunarodna zajednica također nije potpuno iskrena u odnosima prema BiH, zagovaraju jedno, a kada pričamo o rješenjima u njihovim zemljama, to je potpuno druga stvar, tamo je isključivo građansko, a etničko zadržavaju za kuću”, kazala je.

SDP-ova parlamentarka je istaknula da zagovara građansku opciju, ali da se o tome tek treba postići dogovor u koaliciji no ukazuje na nužnost izmjene Ustava BiH, a ne samo pojedinih zakona.

Na pitanje da li se može očekivati dogovor HDZ-a i Trojke u tom smislu, ona je kazala da i opozicija mora biti uključena, kao i to da se moraju u obzir uzeti presude Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP).

“Tamo gdje se ne razgovara, sigurno se neće postići nikakvo rješenje. Tamo gdje nismo svi uključeni, zajedno sa SDA i drugim opozicionarima, također nećemo ništa postići. Stav Trojke pa i SDP-a jeste da ono što dijelimo kao vrijednosti su vrijednosti EU i svima je vrlo jasno da ako pričamo o zakonitostima, bez provedbi odluka Evropskog suda za ljudska prava, mislim da je bezpredmetno i razgovarati”, rekla je Salkičević Dizdarević.

Istaknula je da se mora insistirati na provedbi šest presuda ESLJP.

“Od 2009. do 2023. godine mi smo imali šest presude koje se tiču ugrožavanja pojedinca da aktivno ili pasivno učestvuje u izbornom procesu. Prvih pet presuda su se odnosile na zaštitu pasivnog prava, a Kovačević je otišao u drugu krajnost, zaštitu aktivnog prava. Ono što nam je svaka od tih presuda naložila jeste izmjena Ustava BiH u smislu građanskog. To je ono na čemu moramo insistirati, kako ćemo, vidjećemo. Ono što ne bi valjalo jeste da Ustav ostane onakav kakav jeste. Da li će se desiti neke dramatične promjene, ja mislim da treba da idemo malim koracima, ali da postignemo nešto čime ćemo biti svi zadovoljni, a ne da ostanemo zakopani u vlastitim rovovima”, rekla je ona.

Još jednom je istaknula nužost uključivanja opozicije u rješenje o izbornoj reformi.

“Moramo probati naći zajedničko rješenje, ali da ipak idemo u pravcu napretka ka članstvu u EU i u pravcu zemalja na koje se ugledamo, a ne da stojimo u mjestu i zakopavamo vlastite pozicije braneći vlastiti nacionalni interes koji nekada možda jeste ugrožen, a nekada nije, ali svi zajedno ne napredujemo”, kazala je.

Na kraju je kazala da radne grupe trenutno rade na prijedlozima za izborne izmjene.

“Stav koji mogu slobodno iznijeti jeste da rješenje koje se donese ni na koji način neće utjecati na način da umanjimo vrijednost građanskog u ovoj zemlji”, poručila je, prenosi Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

U BiH zaposlene 852.921 osoba, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u...

Za izgradnju cesta odobreno 22 miliona maraka

Vlada Federacije BiH usvojila je na prijedlog Federalnog ministarstva...

Utvrđen prijedlog zakona o advokaturi FBiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na prijedlog Federalnog...