Norveška stupila u recesiju

/

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i stupila u recesiju, uz posustalu inostranu potražnju za gasom, pokazali su podaci statističke kancelarije.

U periodu od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0,5 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilježio isti postotni pad. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0,2 posto.

To bi značilo da je Norveška u trećem tromjesečju stupila u recesiju koja se definiše kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i gasni sektor i oprema, BDP je u periodu od jula  do septembra porastao za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0,1 odsto.

Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,5 odsto, poduprta nabavkom dobara u inostranmstvu i usluga povezanih s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0,9 odsto, oslonjena na izdvajanja za obranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se pak za 2,1 posto, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

Norveška je danas najveći snabdjevač Evrope plinom. Istisnula je s vodeće pozicije Rusiju, a šalje ga uglavnom gasovodima. U trećem tromjesečju izvezli su ipak za 1,4 odsto manje gasa nego u prethodna tri mjeseca.

“Norveška ekonomija je sada u etapi poslovnog ciklusa u kojoj slaba potražnja guši rast”, rekao je voditelj za nacionalne podatke u norveškoj statističkoj agenciji Pal Sleten.

Na godišnjem nivou BDP se u trećem kvartalu smanjio za 1,9 odsto, nakon gotovo stagnacije u prethodna tri mjeseca. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 3,2 odsto.

Kada se isključe nafta, gas i oprema, aktivnost je u periodu od jula do septembra gotovo stagnirala, kao i u prethodna tri mjeseca. U prvom tromjesečju porasla je za 2,9 odsto, Akta.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...