Norveška stupila u recesiju

/

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i stupila u recesiju, uz posustalu inostranu potražnju za gasom, pokazali su podaci statističke kancelarije.

U periodu od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0,5 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilježio isti postotni pad. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0,2 posto.

To bi značilo da je Norveška u trećem tromjesečju stupila u recesiju koja se definiše kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i gasni sektor i oprema, BDP je u periodu od jula  do septembra porastao za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0,1 odsto.

Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,5 odsto, poduprta nabavkom dobara u inostranmstvu i usluga povezanih s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0,9 odsto, oslonjena na izdvajanja za obranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se pak za 2,1 posto, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

Norveška je danas najveći snabdjevač Evrope plinom. Istisnula je s vodeće pozicije Rusiju, a šalje ga uglavnom gasovodima. U trećem tromjesečju izvezli su ipak za 1,4 odsto manje gasa nego u prethodna tri mjeseca.

“Norveška ekonomija je sada u etapi poslovnog ciklusa u kojoj slaba potražnja guši rast”, rekao je voditelj za nacionalne podatke u norveškoj statističkoj agenciji Pal Sleten.

Na godišnjem nivou BDP se u trećem kvartalu smanjio za 1,9 odsto, nakon gotovo stagnacije u prethodna tri mjeseca. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 3,2 odsto.

Kada se isključe nafta, gas i oprema, aktivnost je u periodu od jula do septembra gotovo stagnirala, kao i u prethodna tri mjeseca. U prvom tromjesečju porasla je za 2,9 odsto, Akta.

Povezani postovi

Cijena ove namirnice skače u nebo

Cijena maslinovog ulja u Evropskoj uniji je u januaru...

Poršeom se zabio u državljane BiH pa pokušao da prevari policiju

Na isključenju sa njemačkog auto-puta A96 sinoć je došlo...

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...