Vlada ZDK izdvojila 1.000.000 KM za izgradnju poslovnih zona u osam gradova i općina

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je jedan milion KM za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u osam jedinica lokalne samouprave u ovom kantonu, a ugovore o dodjeli sredstava s predstavnicima gradova i općina potpisao je ministar za privredu Samir Šibonjić u uredu premijera Nezira Pivića.

Sredstva poticaja, putem javnog poziva, dobili su gradovi Zenica (Izgradnja saobraćajnice br. 5 u PZ “Zenica 1” – 150.000 KM) i Zavidovići (Sanacija komunalne infrastrukture u krugu PZ “Majdanska polja” – 112.906,87 KM) te općine Tešanj (Sanacija saobraćajnica u PZ “Ekonomija” – 150.000 KM), Doboj Jug (Rekonstrukcija puta u PZ “Mravići” – faza II – 97.994,29 KM), Žepče (Nastavak izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije te dionice vodovoda u PZ “Radovlje” – 112.500 KM), Maglaj (Izgradnja primarne servisne saobraćajnice a-b-c na dionici od profila P16-P20 u PZ” Liješnica” – 150.000 KM), Usora (Rekonstrukcija, modernizacija i asfaltiranje prometnice u PZ “Ularice-faza II” – 150.000 KM te Olovo (Izgradnja putne infrastrukture i hidroinstalacija na lokalitetu PZ “Golubište-Pilana-faza II” – 76.598,84 KM).

Premijer Pivić navodi da u ovom kantonu postoje 23 poslovne zone te da je namjera Vlade i resornog ministarstva da se kroz ulaganje u infrastrukturu, zajedno sa gradovima i općinama, unaprijedi ambijent za privlačenje novih investicija.

– Mi smo rekli da će fokus našeg budućeg djelovanja biti privreda. ZDK je kičma privrednog razvoja FBiH a samim tim i BiH i u narednom djelovanju i budućem budžetu će biti nastavljene ove aktivnosti i nastojat ćemo da pružimo što konkretniju podršku kad govorimo o razvoju privrede našeg kantona – rekao je premijer Pivić.

Ministar Šibonjić naglašava da resorno ministarstvo kroz razne oblike poticaja nastoji ojačati konkurentnosti domaćih kompanija, ali i unaprijediti ukupan poslovni ambijent.

– Ulaganje u poslovne zone stvaramo uslove da se što veći broj investitora odluči da ulaže u ZDK, koji je već poznat kao mjesto gdje privrednici uspješno realizuju svoje investicije. Preko 80 posto investicija u našem kantonu su domaće investicije i to nas raduje, jer se naši privrednici odlučuju da višak kapitala reinvestiraju u privredu – rekao je Šibonjić.

Izrazio je zadovoljstvo zbog jačanja poslovnih zona, ali i zbog otvaranja novog rudnika u Varešu, čime će se, kako je rekao, promijeniti privredna slika u ZDK i čitavoj BiH.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko rekao je da je svi nivoi vlasti imaju zadaću da riješe problem odlaska mladih i nezaposlenosti, a jedan od načina je izgradnja poslovnih zona.

– Mi to radimo u Žepču, gdje smo prvu zonu otvorili 1995. godine, a danas gradimo četvrtu poslovnu zonu. Na taj način umanjujemo odlazak mladih, jer kad imaju posao i dobre uslove za rad, manje razmišljaju o odlasku i rješavaju svoje egzistencijalno pitanje – rekao je Zovko. Naglasio je da većina zaposlenih u Žepču radi u ove četiri poslovne zone te još tri poslovne zone u privatnom vlasništvu.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić zahvalio se Vladi ZDK-a što je kroz dva javna poziva u 2023. godini osigurala sredstva za izgradnju poslovnih zona.

– Ekonomija u BiH je u padu, tako da je jako važno da nastavimo ciklus ulaganja naročito u pripremu novih lokacija za poslovne zone. Općina Tešanj je u prvih deset mjeseci imala najveći rast uplate poreza i prometa putem fiskalnih uređaja u FBiH, vjerujem da će ovo biti dobra prilika za tešanjske i druge investitore da nastave svoja ulaganja – rekao je Huskić.

Vlada ZDK izdvojila 1.000.000 KM za izgradnju poslovnih zona u osam gradova i općina

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Zdravstvo u fokusu sjednice Vlade ZDK-a, uskoro potpisivanje novog kolektivnog ugovora za ljekare i zdravstvene radnike

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer...

U toku uređenje važnih regionalnih putnih prvaca na području Zenice

Kantonalna direkcija za ceste Zeničko – dobojskog kantona po...

Ministar Šibonjić razgovarao s Yalcinom Topcuom, glavnim savjetnikom predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je Yalçınom...

Delegacija Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prisustvovala komemoraciji i ukopu žrtava genocida u Srebrenici

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona, koju su predvodili premijer Nezir Pivić...