U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda

/

U prostorijama ASA Group, a na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH održan je sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, predstavnika proizvođača, distributera, trgovaca zainteresiranih za sudjelovanje u akciji ‘zaključavamo cijene’.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević kazao je da je ovo bila prilika da se detaljno predstavi dobrovoljna akcija smanjenja i fiksiranja cijena određenih prehrambenih proizvoda i ostalim akterima u distributivnom lancu od proizvođača, distributera, veletrgovaca, trgovaca do potrošača, od čega će korist imati potrošači kao krajnji korisnici.

”Namjera nam je bila da vidimo na koji način možemo jedni drugima pomoći u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je da kroz dijalog u partnerskom duhu, olakšamo našim potrošačima ovaj period divljanja cijena i pokažemo da smo društveno odgovorni uz posebnu osjetljivost prema najosjetljivijim kategorijama. Akciju ‘zaključavamo cijene’ prvenstveno smo kreirali i izdefinirali s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Htio sam vidjeti s proizvođačima kako možemo pomoći i ovim manjim trgovcima koji bi željeli , da otvorimo dijalog, da vidimo kakve su mogućnosti da i njih uključimo, ukoliko iskažu interes”, kazao je ministar Hasičević.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegioviuć kazao je kako su poslodavci, članice Udruženja poslodavaca, ali i ostali, kao društveno odgovorni i cijeneći partnerski dijalog s ministrom Hasičevićem, ušli u ovu dobrovoljnu akciju jednoglasno.

Pomoćnica ministra trgovine Merima Maslo kazala je kako je važno da ova akcija bude u normativnom okviru te predstavila zainteresiranima da je Ministarstvo sačinilo Protokol čijim potpisivanjem će zainteresirani i službeno postati dijelom akcije snižavanja i zaključavanja cijena.

Također je podsjetila da će akcija biti transparentna od početka do kraja i da će na web stranici ministarstva biti objavljen popis svih trgovaca i proizvođača koji sudjeluju u akciji ‘zaključavamo cijene’.

Nihad Imširović iz Udruženja poslodavaca podsjetio je još jednom da je suradnja trgovaca, poslodavaca i Ministarstva strateški zaokret, jer prvi put u posljednje tri decenije imaju komunikaciju a resornim ministarstvom i partnerski odnos u kreiranju što boljeg poslovnog okruženja, naročito kada je trgovina u pitanju.

”Izašli smo iz rigidnih odluka (odluka o ograničavanju marži) i ušli u dobrovoljni projekat. Širi je obuhvat artikala u odnosu na prvobitno najavljeni. Izlazimo s projektom koji obuhvaća kompletan lanac od početka do kraja”, kazao je Imširović.

On je dodao da u akciji ”zaključavamo cijene” nisu išli na to da uključe najjeftinije proizvode lošije kvalitete nego da obuhvate što veći broj dobavljača, da fiksiraju cijenu za kvalitetnu robu u određenom vremenskom periodu, u trajanju od tri mjeseca.

Veliki lanci se obvezuju da će sniziti i zaključati cijene za 40 + proizvoda, a mali mogu i za 20 + proizvoda. Kompanije koje budu sudjelovale na vratima će imati plakate s popisom proizvoda i cijenama prije i poslije zaključavanja.

Istaknuto je da se dijalogom, a ne nametnutim mjerama grade dobre priče. Ovo je dobar primjer kako u buduće treba raditi, ocijenili su sudionici sastanka. Cilj ove akcije nije samo zaključati cijene nego i pokazati da poslovna zajednica treba biti uključena u svim procesima što se tiče ekonomije.

Udruženje poslodavaca u FBiH i resorno ministarstvo trgovine, najavljuju i nove projekte i suradnju na planu prilagodbe propisa s ciljem razvoja sektora trgovine i zaštite potrošača u FBiH, priopćilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Izvor: Akta

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...