Konačno dobre vijesti: Cijene nekretnina ne bi trebale više rasti

/

Informacija koju je prije nekoliko dana objavio BiznisInfo.ba, da je u Republici Srpskoj u trećem kvartalu ove godine prodato tri puta više stanova nego u FBiH, izazvala je mnogo pažnje u javnosti.

Kako smo objavili, ukupno su u trećem tromjesečju, dakle u periodu juli – septembar, prodata 953 nova stana u cijeloj BiH. U Federaciji je u ova tri mjeseca prodato 230 novih stanova, od čega 82 u Sarajevu a 148 u drugim opštinama i gradovima. U RS je u istom periodu prodato čak 720 novih stanova, od toga 249 samo u Banjaluci.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаnih nоvih stаnоvа po m² u Bosni i Hercegovini iznosi 2.690 KM. No, gledajući samo Sarajevo, prosječna cijena kvadrata novog stana bila je čak 3.542 KM.

Boris Marić, menadžer prodaje u agenciji Prostor, kaže za BiznisInfo.ba da je podatak o broju novih stanova prodatih u trećem tromjesečju statistički tačan, ali da je očigledno riječ o broju uknjiženih stanova u novogradnji u tom periodu.

– Teoretski se može desiti da svi stanovi u jednoj zgradi koji su prodati ranije, ako je investitor tako organizovao, budu uknjiženi u jednom mjesecu i svi se vode kao prodati u tom mjesecu. To znači da je tada završen proces gradnje i etažiranja. Što se tiče razlike u broju prodatih novih stanova između Republike Srpske i Federacije BiH, može se reći da je realno da je na primjer Banja Luka trenutno puno veće gradiliše od Sarajeva – kazao je Marić.

Prema njegovim riječima, u Banjaluci se trenutno gradi od 2 do 2,5 hiljade stanova a u Sarajevu maksimalno 1.000.

– Šta može biti razlog tome? Jedan od razloga može biti i geografska raširenost Banjaluke a zbijenost Sarajeva. U Sarajevu je zbog gustine naseljenosti za dobijanje dozvole za gradnju potrebno puno više nego u Banjaluci. Da dobijete dozvolu u Sarajevu, morate s okolinom i s komšilukom uspostaviti saradnju, dobiti saglasnosti… Banjaluka nema tih prepreka i uslovljavanja te je lakše dobiti dozvolu. To je samo jedan od aspekata – ističe naš sagovornik.

Istočno Sarajevo je također u sličnoj situaciji. Riječ je o ravničarskom predjelu s više slobodnog prostora i ima sigurno minimalno 6,7 zgrada koje se trenutno grade.

Kada je riječ po cijenama, Sarajevo je najskuplje u čitavoj državi. No, teško je govoriti o prosječnoj cijeni kad je, recimo, u Maglaju prosječna cijena 2.000 KM a u Sarajevu 3.500 ili 3.600 KM, ističe Marić.

Zamolili smo ga da prognozira kako će se cijene kretati u budućnosti.

– Kada je riječ o starogradnji, tu su trenutno cijene u stagnaciji. Manji je obim prodaje nekretnina i na određeni način pat pozicija. Kupci dobrim dijelom smatraju da su trenutne cijene maksimum i nisu spremni plaćati više od toga. Prodavci, poučeni ranijim rastom cijena traže više nego što su kupci spremni da daju. Tako da je, kada je u pitanju promet nekretnina, trenutno prisutna stagnacija prometa a samim tim i cijena – navodi.

Prema njegovim riječima, koliko dugo će period stagnacija trajati, ne znamo, ali cijene neće više rasti.

– Ako gledamo tržišta u regionu i Zapadnoj Evropi, tamo je već evidentan pad. U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen pad prometa nekretnina tako da će se to sigurno preliti i na naše tržište. Evropska centralna banka podigla je kamatne stope a naše banke je prate. Povećanje euribora vodi do povećanja kamatnih stopa, a posljedično je dobijanje kredita za građane teže što u konačnici utiče na promet nekretninama – zaključuje Marić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Stručnjaci predali izvještaj: 37,4 posto analizirane hrane u BiH je sadržavalo ostatke pesticida

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost...

U nedjelju muslimani obilježavaju Kurban-bajram: Poznato vrijeme Bajram namaza

U nedjelju je Kurban-bajram. Kako je navedeno u takvimu...

Stiže nam toplotni udar: Još danas svježije, a onda rast temperatura do 36 °C

Od sutra nam stiže stabilizacija, više sunčanog vremena i...

Islamski učenjaci pojasnili: Evo šta treba izbjegavati onaj ko je naumio zaklati kurban

Ko ne stigne zaklati kurban prvog dana bajrama može...