Edin Forto: Uvezivanje škola na brzi internet preduvjet digitalne transformacije u bh. obrazovanju

/

Uvezivanje svih škola na brzi internet preduvjet je digitalne transformacije u bh. obrazovanju i zato je projekat GIGA, koji predvode UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), od ključnog interesa ne samo u smislu uvezivanja nego i osiguranja kvalitetnog i sigurnog interneta u svim školama.

Poruka je ovo ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte koji je s kolegama iz Ministarstva civilnih poslova BiH u Ženevi održao više sastanaka s predstavnicima UNICEF-a, ITU-a i drugih međunarodnih delegacija, te privatnog sektora o mogućnostima umrežavanja 500 osnovnih i srednjih bh. škola, čime bi se pristup internetu omogućio za više od 14.000 učenika.

“Međusektorska partnerstva i koordinirani napori su ključni za umrežavanje škola na internet. Vlasti BiH su već uspjele u mapiranju i pozicioniranju bh. osnovnih i srednjih, centralnih i područnih škola na globalnoj GIGA mapi, time prioritizirajući napredak u oblasti pristupa informacijama, mogućnostima i obrazovanju za svako dijete u BiH. UNICEF u BiH se raduje svjedočiti i podržati takve saveze i partnerstva u narednim fazama digitalne transformacije u obrazovanju”, izjavila je Veronika Vashchenko, vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH.

Zajednički je zaključeno kako se na ovakvim primjerima i projektima praktično daje podrška procesu digitalne transformacije u obrazovanju, što korespondira s prioritetima BiH na putu evropskih integracija.

Ministar Forto je najavio da će u cilju što brže i kvalitetnije provedbe GIGA projekta u BiH u njega aktivno biti uključeni telekom operatori i predstavnici privatnog sektora koji učestvovanjem u ovakvim projektima pokazuju društveno odgovoran pristup, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, prenosi Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...