Građani se ne mogu nadati dobrom: Poskupljenje struje novi okidač za rast cijena hrane

/

Iako još traju, poskupljenja u BiH usporavaju pa su, prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u oktobru bile više za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na oktobar 2022. godine nivo cijena viši je za 2,1 posto, a hrana je skuplja za 4,9 posto. Poređenjem cijena osnovnih životnih namirnica evidentno je poskupljenje riže, hljeba, mesa, voća i povrća, kafe. Na istom nivou su ostale cijene mlijeka, jaja i šećera, dok su cijene brašna, putera i posebno ulja niže nego prije godinu.

Veća potrošnja

No, sudeći po najavama, novi okidač za poskupljenja mogla bi biti odluka o rastu cijena struje u FBiH koja je u pripremi, koja će se, sasvim izvjesno, odnositi na privredu, a u narednom periodu i na kategorije domaćinstava s većom potrošnjom.

Prosječne potrošačke cijene u oktobru 2022. i 2023.. Avaz

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da sve tri elektroprivrede u BiH imaju previsoke troškove, prekomjerno zapošljavanje i previsoke plaće, bez odgovornosti menadžmenata, od onih u rudnicima, do generalnih direktora. Upozorava da bi rast cijena struje neminovno izazvao lančanu reakciju, jer rast ulaznih troškova mora dovesti i do rasta konačne cijene proizvoda ili usluge.

Ne odgovaraju

– Sigurno je da je solucija po kojoj se dubioza treba sanirati poskupljenjem struje najneozbiljniji način rješavanja problema. Kad dođe do rasta cijena struje u FBiH, to će pasti na leđa firmama i građanima, a to nije uredu, jer to znači da onaj ko je napravio te gubitke, ne odgovara, pa potrošači moraju da pokrivaju gubitke – ističe Pavlović.

U odnosu na septembar, u oktobru je zabilježen čak i blagi pad cijena hrane za 0,1 posto, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...