Alić: Iskoristit ćemo sve pravne mehanizme da se riješi problem Osnovne škole u Medakovu

/

Nakon što smo objavili tekst u kojem stoji da ni tri godine od početka gradnje novog  objekta Osnovne škole “9. septembar” u Medakovu, učenici nisu prešli u nove prostorije, jer se zbog nedovoljnih sredstava stalo s gradnjom, kontaktirali smo i advokata Mustafu Alića.

Njega su angažirali “zabrinuti” roditelji učenika koji pohađaju ovu Osnovnu školu. Budući da je od ranije znao za ovaj problem, prihvatio je da vodi njihov slučaj, bez interesa i bez naknade im pomogne da se problem učenika Osnovne škole “9. septembar” što prije riješi.

“U Medakovu smo održali sastanke, razgovarao sam s tim roditeljima, koji su zbog prisustva azbesta u starom školskom objektu, jako zabrinuti za zdravlje svoje djece. Objasnio sam im zakonske i budžetske procedure, kako sve to funkcionira, ali i njihov status, prava i obaveze Vijeća roditelja. Od njih sam dobio saglasnost da poduzmem neke korake,” kazao je za ZOS radio, Mustafa Alić, zastupnik Vijeća roditelja.

Roditelji učenika, njih čak 387 i ranije su nadležnim institucijama izražavali nezadovoljstvo i razočarenje zbog spore izgradnje novog školskog objekta i odnosa nadležnih institucija prema njihovom problemu, a razumijevanje nisu pronašli čak ni kod direktora škole.

“Nadležne institucije zamolio sam da se izdvoji više sredstava, organizira sastanak, da se pronađu modaliteti i da se potpiše sporazum. Ipak, na naš zahtjev, Načelnik je tražio od direktora škole, da se sankcioniraju ljudi koji su uputili tu vrstu punomoći prema meni, to su učitelji u ovoj školi, a koji su ujedno i roditelji djece. Direktor je odbio svaku vrstu saradnje s nama, jer, očito smatra, da ukoliko bude tražio više novca od Općine i Kantona, da će on imati problem. Imam ovlaštenje da komuniciram ispred roditelja, te ukoliko se naši zahtjevi ne ispoštuju, iskoristit ćemo sve pravne mehanizme kako protiv pojedinaca tako i protiv institucija, Općine i Kantona”, kazao je Alić.

On je istakao da je prošlo više od decenije od kako su roditelji učenika ukazali nadležnim institucijama da njihova djeca pohađaju školu u objektu koji je opasan po njihovo zdravlje i sigurnost, te da je objekat neuslovan, jer je period upotrebe tog objekta davno istekao.

“U svrhu dokumentovanja stanja škole angažirao sam Sudskog vještaka zaštite okoliša, koji je pogledao stari objekat škole i koji je dao svoj pismeni nalaz-mišljenje o štetnosti utjecaja azbesta na zdravlje djece koja borave u ovom objektu.”

Stalni sudski vještak zaštite okoliša, prof. dr. Muhamed Omerović, izradio je mišljenje-nalaz za ovu javnu ustanovu u kojem je detaljno objašnjen negativan utjecaj azbesta na zdravlje školske djece, preporuka za uklanjanje azbesta sa škole i dislokacija djece u drugu ustanovu bez azbesta.

Svu dokumentaciju, pa i mišljenje Sudskog vještaka, advokat Mustafa Alić, dao je na uvid ZOS radiju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Širom BiH sunčano, temperature niže u odnosu na prethodne dane

U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do...

Od radionica do ekonomske nezavisnosti: Saznajte kako udruženje “Ruka” Kalošević mijenja živote žena

U novoj epizodi našeg podcasta "Mikrofon zajednici" ugostili smo...

Serija krađa i onečišćenje okoliša u Maglaju: Policija istražuje slučajeve

Kako stoji u saopćenju MUP-a ZDK u periodu od 18.07....

Matuzići: Na benzinskoj pokušao platiti sa falsifikovanih 100 eura, policija traga za njim

Prema saopćenju MUP-a ZDK, dana 23.07.2024. godine, u 18:15...