Izbjegnuta tragedija kod Doboja: Vozač automobila pokušao preći prugu u trenutku nailaska voza

/

Za dlaku je izbjegnuta tragedija na jednom od željezničkih pravaca kod Doboja, a sve zbog nepažnje vozača automobila te neadekvatnog praćenja saobraćajnih signalizacija na željezničkim prijelazima.

Zvanična stranica Željeznica RS-a objavila je videosnimak na kojem se vidi da je izbjegnuta tragedija, događaj koji na svu sreću nije okončan smrtnim ishodom.

Naime, videosnimak je nastao na putnom prijelazu “Ostružnja Gornja” prije dva dana, tačnije 2. decembra. Kako se može vidjeti na videosnimku, vozač automobila je i pored signalizacije “Stop”, koja znači da je voz u blizini te da se vozilo mora zaustaviti, pokušao preći putni prijelaz.

Pokušaj prelaska je okončan tako što je naišao voz koji je “odgurnuo” automobil. Na svu sreću, niko nije stradao, ali ovakav slučaj treba biti za nauk u budućnosti.

“Saobraćajni znak ‘Stop’ mora biti dovoljan da se vozači drumskih vozila zaustave prilikom nailaska na putni prijelaz. Približavanjem prijlazu puta preko željezničke pruge, svi učesnici u saobraćaju dužni su prilagoditi kretanje vozila, kako bi se bezbjedno zaustavili ispred uređaja za davanje svjetlosnih znakova, kojima se najavljuje približavanje voza”, navodi se u saopćenju Željeznica RS-a povodom ovog događaja.

“Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima”, zaključuju.

Također, iz Željeznica RS-a apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno odgovorni i savjesni, poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali živote, ličnu i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Firme STAR-S – Zlatarna Dar i Nekretnine Star-S Tešanj prijatelji Mješovite srednje škole

Aktivnosti na provođenju projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...

Nakon 16 godina članstva: Mirela Buljubašić napustila SDP Tešanj

Mirela Buljubašić bila je članica Glavnog odbora SDP BiH,...