Koliko dijaspora šalje novca u BiH: “Transfuzija bez koje bi život bio puno teži”

/

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija, a sa porastom broja onih koji odlaze u inostranstvo, raste i količina novca koju šalju porodicama i rodbini u Bosni i Hercegovini.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su samo u prvom kvartalu 2023. godine ukupni tekući transferi iznosili 1,116 milijardi KM, ali se pretpostavlja da su brojke i znatno veće ako se računaju i transferi “iz ruke u ruku”.

Oko deset posto ukupnog novca koji trošimo u BiH nismo zaradili, već su nam to poslali naši ljudi iz inostranstva, kaže zvanična statistika.

Prema podacima Centralne banke BiH dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini uplatila rekordnih 4,9 milijarde maraka. u 2021. godini 4,3, a u pandemijskoj 2020. godini u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore se slilo 3,8 milijarde maraka” Ipak, pretpostavlja se da je ta brojka skoro dvostruko veća, jer u nju nisu uračunati “neformalni” i transferi “iz ruke u ruku”.

-Da nema dijaspore, vjerovatno bi život bio mnogo teži u BiH. Takav devizni priliv je transfuzija koju prima bih od svoje dijaspore. Koliko će još to dugo biti to ćemo da vidimo ali je suština da je to toliko značajno da je velika šteta da nemamo ministarstvo za dijasporu – kaže za BHRT Zoran Pavlović, ekonomista.

Pored slanja novca, bh. dijaspora značajan novac potroši i tokom praznika. Maja Mršić iz Bijeljine posjeduje mali obrt i, kako kaže, dolazak dijaspore se uvijek osjeti.

-Tokom praznika više iz dijaspore ima klijenata. Malo su bolje platežne mogućnosti u inostranstvu. Oni su došli na odmor, pa da iskoriste to vrijeme za šetnju irazgledanje, tako da možda je i to razlog što naša dijaspora kupuje – kaže Maja Mršić, vlasnica malog obrta.

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja Zapadne Evrope, poput Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

-Teško da bi mogli preživljavati s obzirom na penzije, iznose penzija i plata. Dijaspora je ta koja za sada najviše ubrizgava novca na ovo područje i da nije njih ovdje bi bilo veoma tužno, da kažem, živjeti – kaže Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina.

Ako je suditi prema podacima iz prvog kvartala, u ovoj godini mogao bi biti oboren dosadašnji rekord doznaka iz inostranstva. Ipak, ovo nije brojka za slavlje, a ostaje i gorko pitanje – kome će novac slati kada iz BiH odlaze čitave porodice, piše Fokus.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...