Šta je sa budžetom FBiH za 2024. godinu; Čavalić: Očigledno da trgovina još traje

/

Bliži se kraj godine, a još nema naznaka o prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2024. godinu od kojeg zavisi, između ostalog, redovna isplata penzija, boračkih naknada, invalidnina…

Prema riječima Admira Čavalića, predsjednika Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednika Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku, prijedloga budžeta još nema jer politička trgovina sa budžetskim stavkama unutar stranaka koje su u vlasti još traje.

Ovo će biti netransparentan budžet

– Apsolutno više ne očekujem nacrt budžeta za narednu godinu i mislim da se ponovo napravila greška. Ovo će biti netrasparentan budžet. Javnost neće imati priliku da reaguje na neke budžetske stavke, potrebe, tako da ne znamo šta se trenutno radi po pitanju izrade budžeta. Ono što je evidentno razumijevajući aktuelnu krizu u Zastupničkom domu FBiH jeste da vjerovatno nećemo u skorije vrijeme dobiti prijedlog budžeta.

Još nije bio na Vladi Federacije BiH pa samim tim ga nema ni u parlamentarnoj proceduri. Mislim da proces političke trgovine sa budžetskim stavkama još nije došao do kraja.

Moja procjena je da će se ući u narednu godinu bez prijedloga budžeta. Naravno, vidjet ćemo da li će se tokom decembra promijeniti stanje, ali trenutno nema nikakvih indikacija da se ide u tom pravcu. Nije zakazana ni sjednica Zastupničkog doma – govori Čavalić.

Dodaje da nije isključeno da se ide sa hitnom sjednicom radi donošenja budžeta.

– Ali mislim da bi to bilo loše i poslalo bi ružnu poruku. Bilo bi dobro da barem prijedlog ide u redovnu proceduru – govori Čavalić.

Objašnjava kako prijedlog budžeta mora ići na Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku, ali i na Zakonodavno-pravnu komisiju.

Važnost Zakonodavno-pravne komisije je u tome da se bez njenog mišljenja ne mogu razmatrati prijedlozi zakona ili nekih propisa na sjednicama Parlamenta FBiH. Činjenica je da u nekoliko navrata sjednica ove komisije nije održana zbog nedolaska opozicije.

A članovi opozicije nisu došli jer ne odobravaju izmjene Poslovnika Zastupničkog doma FBiH u režiji “Trojke” i HDZ-a kojima se želi, između ostalog, otvoriti put za imenovanje Marina Vukoje bliskog HDZ-u za sudiju Ustavnog suda BiH, a koji nema dana iskustva u pravosuđu.

Priča da opozicija nešto blokira nema smisla

– Mislim da ta komisija može sve prijedloge koji su od krucijalnog značaja za funkcioniranje Federacije, a tu spada i budžet, razmatrati na sjednicama posebno, od razmatranja izmjena Poslovnika, koje je, složit ćemo se, kontroverzno, sporno pitanje. Ta poslovnička opcija postoji i do predsjednika Zakonodavno-pravne komisije (Belmin Zukan) je da li će to uraditi. U nekoliko navrata sjednica komisije nije održana jer je dosta kolega bilo van zemlje ili su bili opravdano odsutni – govori Čavalić i dodaje:

– Priča da opozicija nešto blokira nema smisla dokle god postoji realna mogućnost, poslovnička, zakonska, ustavna da se sazove sjednica sa dnevnim redom na kojoj će samo biti zakoni ili evo recimo samo prijedlog budžeta, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...