Dan kada je jedna porodica počela nestajati: Osam godina od smrti dječaka Mahira Rakovca

/

Mahir je skočio s osmog sprata zgrade u kojoj je stanovao u naselju Dobrinja. Javnost su uzdrmale riječi njegove majke Alise Mahmutović i očuha Dubravka Lovrenovića, oboje uglednih profesora, da je Mahir žrtva vršnjačkog nasilja i seksualnog zlostavljanja u školi.

Mahirova majka tada je napisala pismo javnosti u kojemu je za smrt sina okrivila školu i institucije koje su zanemarivale zlostavljanje dječaka.

“Dragi naši zavodi, inspekcije, internacionalne škole, ministarstva, pedagoški zavodi, nastavni savjetnici – ČESTITAMO VAM – uspješno odgajate monstrume, sinove nogometaša, sinove veleposlanika, biznismena, monstrume koji se više ne mogu obuzdati ni unutar školskih zidova gdje vulgarno, prosto, nasilnički vrijeđaju, pred nastavnicima maltretiraju, u školi bezdušno tuku, mrcvare i siluju. Svi šute. I vjerojatno će i dalje tako…A Vi djevojčice – koje ste ga sistemski psihički zlostavljale, kako vulgarnim i ponižavajućim crtežima tako i pogrdnim riječima, bit ćete jednog dana majke, a ja vam želim da vam vašu djecu ne pokazuju mrtvu na pločnicima zato što su ih, između ostalih, zlostavljale djevojčice poput vas” bile su riječi Alise, Mahirove majke.

Sprovedena je istraga, saslušano više od 100 svjedoka, pregledano skoro 8000 video snimaka.

Početkom marta 2016. godine tadašnja glavna tužiteljka Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić objavila je da je nakon višemjesečne istrage utvrđeno da u slučaju smrtu dječaka Mahira nije bilo elemenata krivičnog djela. Mahirovi majka i očuh nastavili su se boriti.

Ali priča koja je potresla BiH i region nažalost ovdje ne završava. Život piše nekada najtužnije romane.

U januaru 2017. preminuo je Dubravko Lovrenović. Samo pola godine nakon Dubravka, umrla je i njegova supruga, Mahirova majka, Alisa Mahmutović.

Nakon smrti Mahirove majke, na Facebook profilu se oglasila pofesorica Jasna Barjaktarević.

“Mahire, Dubravko, Alisa…nadam se da ste sada zajedno…i da ste našli svoj mir…. a nama ostaje da ćutimo i stidimo se što sistem u kojem i istina i laž i čovek i nečovek i pravda i nepravda imaju svoju, nekada jadnu i bednu cenu, i dalje funkcioniše, i dalje jede duše onih koji mu ne pripadaju. Svojom borbom spasli ste mnogo dece. Svojom smrću postali ste zauvek noćna mora za one koji su dušu davno prodali Faustu i simbol snage istine i besmisla života bez nje, za one koji su vam verovali..Počivajte u miru sa blagoslovom svih nas koji vas nećemo zaboraviti i napustiti, svih nas koji ćemo nastaviti, u ime istine, da štitimo svoju i tuđu decu od ljudi koji to nisu”, napisala je tada profesorica Bajraktarević, piše buka.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...