UNESCO uvrstio iftar na listu nematerijalne kulturne baštine

/

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila je iftar, obrok kojim se prekida dnevni post tokom mjeseca ramazana, na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

Prijavu su toj organizaciji UN-a zajedno podnijeli Iran, Turska, Azerbejdžan i Uzbekistan.

„Muslimani iftar poštuju pri zalasku sunca u mjesecu ramazanu, nakon završetka svih vjerskih i ceremonijalnih obreda. Iftar se povezuje sa okupljanjima koja jačaju porodične i društvene veze i promoviraju dobročinstvo, solidarnost i društvenu razmjenu“, piše u obrazloženju organizacije UNESCO.

Prenošenje znanja o dobrobiti posta

Navedeno je i kako se tokom iftara poslužuju tradicionalna i lokalna jela, nakon čega slijedi okupljanje, razgovor, molitve, drugi obredi… Tokom procesa roditelji također prenose znanje o dobrobiti posta i društvenim vrijednostima i funkcijama iftara.

UNESCO navodi kako ceremonije i rituali vezani uz iftar prakticiraju i ljudi koji ne poste tokom mjeseca ramazana.

Zaključno navode kako iftar često podržavaju vladina tijela, nevladine i dobrotvorne organizacije, a njegov se značaj promovira i putem medija i društvenih mreža, prenosi Al Jazeera.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...