Andrić: Proizvodni plan drvnih sortimenata ove godine neće biti ostvaren

/

Proizvodni plan drvnih sortimenata u šumarstvu Republike Srpske ove godine neće biti ostvaren jer uprkos dobrim rezultatima u avgustu, septembru i oktobru neće moći da se nadoknadi raniji zaostatak nastao zbog vremenskih prilika i nedostatka radne snage, izjavio je Srni sekretar Udruženja šumrstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić.

“Ova godina će se završiti kako je i počela – loše, a takav će biti i početak naredne kada je u pitanju drvoprerada. Ipak, moramo biti optimisti, jer prema nekim prognozama i informacijama koje imamo iz NJemačke i Austrije, kao bitnih partnera Srpske, oporavak ovog sektora se očekuje u drugoj polovini naredne godine”, rekao je Andrić.

Andrić je naveo statističke podatke po kojima je u oktobru proizvodnja raznih šumskih drvnih sortimenata u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana za 8,2 odsto, a prodaja za 2,5 odsto.

On je dodao da se povećanje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u oktobru može pripisati boljim vremenskim uslovima za proizvodnju, a da su avgust i septembar takođe popravili situaciju u proizvodnji i prodaji, ali nedovoljno da bi se realizovao godišnji plan proizvodnje.

“Ako posmatramo podatke statistike za deset mjeseci ove godine, imamo proizvodnju manju za 5,2 odsto u odnosu na deset mjeseci predhodne godine, dok je prodaja šumskih sortimenata bila manja za 7,2 odsto”, dodao je Andrić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za deset mjeseci ove godine proizvodeneo je ukupno 1.528.200 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, dok je prodaja bila u ukupnoj masi od 1.522.706 metara kubnih.

U oktobru je proizvedeno 192.096 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, dok je prodano 212.756 metara kubnih.

Krajem oktobra na zalihama je registrovano 160.411 metara kubnih rznih šumskih sortimenata.

Andirć je naglasio da aktuelno stanje u šumarstvu uzrokuje i probleme u proizvodnji drvnih proizvoda i namještaja, na koje bitan uticaj ima i smanjenje tražnje na zapadnoevropskom tržištu, koji se automatski preliva i na naše područje.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...