Albin Softić: Medijska pismenost je jako bitna tema

/

Informatička, ali i medijska (ne)pismenost, posebno je došla do izražaja za vrijeme pandemije Korona virusa, kada su se obrazovni sistemi preokrenuli i prebacili u online svijet. Morale su se, za većinu stanovništva u BiH, koristiti nove tehnologije, te preći na online sistem obrazovanja, održavanje sastanaka i realizaciju projekata.

Kako u BiH imamo veliki postotak nepismenog stanovništva, čak 14 puta veći od UNESCO-ovog standarda, koji smatra da broj nepismenih u jedno državi ne smije prelaziti 0,2 posto, pred sve nas stavljen je ogroman izazov.

Za prelazak na nove kanale komuniciranja nisu bili spremni niti profesori, niti učenici, ali ni roditelji. Dok mladu u SAD-u i drugim Evropskim zemljama u školama uče o informatikoj ali i medijskoj pismenosti bar posljednjih 20 godina, kod nas je ta tema bačena pod tepih, te je teško mladima, ali i onim nešto starijima objesniti da sve što je na internetu ne znači da je istina.

Na temu medijske pismenosti razgovarali smo s direktorom JU Srednja tehnička škola Tešanj, Albinom Softićem.

U nastavku možete poslušati emisiju

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

U Općoj bolnici Tešanj za vikend rođene 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su na...

Tešanj: Snaga naroda u petak ima izbornu skupštinu

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj aktivno je radio na...

Uhapšen muškarac iz Tešnja zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Kako stoji u saopćenju MUP-a ZDK, jučer je izvršen...