Studija: Potražnja struje za e-vozila brzo će porasti

/

U Europi će potrošnja struje za električne automobile i kamione sa sadašnjih 16 terawatt sati do 2040. vjerovatno dostići 355 terawatt sati godišnje, prema rezultatima jedne studije.

U odnosu na ukupnu količinu struje koja se trenutno proizvodi u Europskoj uniji, to je povećanje potražnje od 13 posto, saopćila je u četvrtak konsultantska kompanija PwC, piše dpa.

PwC je proračune napravila zajedno s institutom Fraunhofer za istraživanje sistema i inovacija.

Očekuje se da će do 2040. svi novoregistrovani automobili i kamioni u Europskoj uniji biti električni – na baterije, vodonik ili gorive ćelije. Do tada će, pretpostavlja se, 70 posto automobila i 65 posto kamiona i dalje da ide na benzin ili dizel.

“Tako da će proći još dosta vremena prije nego što vidimo pretežno električna vozila u pogonu i da ona istisnu motor s unutrašnjim sagorijevanjem,” rekao je stručnjak PwC Philipp Rose.

Međutim, pošto se starija vozila koriste manje od novih, emisija CO2 direktno na putu će se do 2040. vjerovatno prepoloviti, prenosi Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ahira Hasić ima novi hit, u spotu i poznata voditeljica iz Beograda

Ahira Hasić, pjevačica iz Sarajeva koja već godinama živi...

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...