Studija: Potražnja struje za e-vozila brzo će porasti

/

U Europi će potrošnja struje za električne automobile i kamione sa sadašnjih 16 terawatt sati do 2040. vjerovatno dostići 355 terawatt sati godišnje, prema rezultatima jedne studije.

U odnosu na ukupnu količinu struje koja se trenutno proizvodi u Europskoj uniji, to je povećanje potražnje od 13 posto, saopćila je u četvrtak konsultantska kompanija PwC, piše dpa.

PwC je proračune napravila zajedno s institutom Fraunhofer za istraživanje sistema i inovacija.

Očekuje se da će do 2040. svi novoregistrovani automobili i kamioni u Europskoj uniji biti električni – na baterije, vodonik ili gorive ćelije. Do tada će, pretpostavlja se, 70 posto automobila i 65 posto kamiona i dalje da ide na benzin ili dizel.

“Tako da će proći još dosta vremena prije nego što vidimo pretežno električna vozila u pogonu i da ona istisnu motor s unutrašnjim sagorijevanjem,” rekao je stručnjak PwC Philipp Rose.

Međutim, pošto se starija vozila koriste manje od novih, emisija CO2 direktno na putu će se do 2040. vjerovatno prepoloviti, prenosi Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...