Mons. Tomo Vukšić: Ustrajnost u dobru potrebna je svima

/

Katolici danas slave Božić. Iz crkve Rođenja Kristovog u Betlehemu latinski patrijarh Jerusalema kardinal Pierbattista Pizzaballa pozvao je kršćane da prepoznaju božićnu poruku ljubavi, mira i pomirenja u vremenu kada se čini da nasilje i mržnja prevladavaju u Svetoj zemlji i drugim dijelovima svijeta. Poruke mira poslao je i vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

DARIVANJE LJUDI

– Riječju Došašće naziva se vrijeme radosnog iščekivanja svetkovine Božića kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju dolaska među ljude, odnosno rođenja Isusa Krista, Gospodina i Spasitelja. Sastoji se od četiri nedjelje i ostalih dana oko njih, a kroz to razdoblje vjerski život kršćana bitno je obilježen dvjema oznakama: Božjim dolaskom, pa se zato ovo vrijeme i naziva Došašće, i očekivanjem kršćana da se dogodi dolazak Pomazanika Božjega, čije se rođenje na duhovan način proživljava blagdanom Božića, rekao je Vukšić.

Napomenuo je da, osim što je Došašće doba radosnog očekivanja Isusova dolaska, ono je oduvijek za kršćane vrijeme i prigoda za osobnu pripravu kako bi susret sa svojim Spasiteljem dočekali u što je moguće ljepšem ruhu duše i života. Zato su kršćani od najranijih vremena, radi priprave na dostojan susret kroz Došašće postili, vršili djela pokore, darivali ljude u potrebi te u sabranosti, kao pojedinci i kao zajednica, molili za obraćenje od lošega, za nov duhovni početak i za ustrajnost u dobru.

Vukšić kaže da obratiti se – kao što je pisao Benedikt XVI – znači promijeniti pravac kretanja života, doslovce promjenom pravca kretanja

– Znak pokore, na koju su pozvani pojedini vjernici i cijela Crkva, na svoj način je i ljubičasta boja misne odjeće, koju svećenici nose za vrijeme liturgijskih slavlja, kada se izostavlja i svečani himan “Slava Bogu na visini”, oboje slično kao u vrijeme pokorničke priprave za svetkovinu Uskrsa. I osim što je svako djelo pokore izraz želje i poziva na osobno obraćenje i odricanje od svega što je zlo, kršćanska je pokora uvijek usmjerena prema novom početku, upućena prema drukčijem i boljem životu, okrenuta prema čovjekovu djelovanju u skladu s Božjim pravilima u ljubavi prema Bogu i svim ljudima, i tim je svrhama osmišljena, naveo je.

Kako je kazao, Došašće, uza sve to što je rečeno, također na simboličan način označava početak nečega novoga, drukčijeg i boljeg, jer s njim u Crkvi započinje novo vrijeme. Sa željom da se, po našem obraćenju, u nama Isus na duhovan način rodi, zauvijek nastani i ostane, Vukšić je svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i ostalim Kristovim vjernicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Vojnom ordinarijatu zaželio blagoslovljen Božić i sretnu 2024. godinu.

BROJNE ČESTITKE

Mons. dr. Vukšiću i svim vjernicima katolicima su povodom Božića upućene brojne čestitke. Među ostalim, Božić su čestitali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, čelnici Brčko distrikta, ali i mnogi drugi.

Grad Sarajevo, sa gradonačelnicom Benjaminom Karić na čelu, u subotu je na platou ispred Katedrale organizirao druženje U susret Božiću, a mostarski ronioci jučer su u Neretvu spustili okićeni bor, piše Oslobođenje.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Do CIPS potvrde bez čekanja: Koje su općine podnijele zahtjev za elektronsku razmjenu podataka?

Do sada se nekoliko općina i gradova odazvalo apelu...

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi

U sklopu ubrzanog ciklusa izgradnje strateškog infrastrukturnog projekta, koji...

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

Ukupan broj dolazaka turista Federaciji BiH u martu 2024....

Za poticaje poljoprivredi dato 381 milion KM u tri godine, a proizvodnje stoje ili su pale

Za poticaje poljoprivredi u FBiH je od 2020. do...