Halil Bajramović, federalni zastupnik, mora u zatvor: Tvrdi da je sudski proces montiran

/

Halil Bajramović, predsjednik Naroda i pravde Unsko-sanskog kantona i federalni zastupnik, pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita.

Oslobođen je optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, kao i krivotvorenje službene isprave. Osim što će morati odslužiti zatvorsku kaznu, Bajramović će ostati i bez mandata u Parlamentu.

Krivična djela

Federalnog zastupnika iz NiP-a teretili su i za niz drugih krivičnih djela, navode iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Tako je zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja optužnica odbijena zbog počinjenja krivičnog djela podstrekivanje na izvršavanje zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Presuda ovog suda bila je predmet preispitivanja Vrhovnog suda Federacije BiH. Ipak, Bajramović tvrdi da je sudski proces montiran te da ni na koji način nije povrijedio zakon.

Riječ je o kreditu koji je podigao tokom 2005. godine tvrdeći da mu je plata iznosila pet hiljada eura, što, po svemu sudeći, nije bio slučaj, prenosi FTV.

“Ja sam tad podizao kredit oko 800.000 maraka za kupovinu nekog hotela kao fizičko lice i banka je meni popunila taj obrazac mašinom.

Vidi se da je to kucano kompjuterom, da bi mogla opravdati taj kredit, odnosno, moja primanja su stavili u rubriku plaća jer to je u tom trenutku, navodno, bilo normalno. Kasnije su to razdvajali zbog administrativne zabrane ili šta su već.

Ja sam stvarno u tom trenutku imao te prihode. Samo je možda trebalo uzeti olovkom i prekrižiti onu štampanu verziju obrasca plaća pa hemijskom napisati prihodi umjesto plaća i meni ne bi mogao niko ništa.

Pravosnažna presuda

Ostala je ta famozna riječ plaća i oni su me zbog toga osudili tri godine”, navodi Bajramović.

Inače, njegova supruga ima slovensko državljanstvo, zbog čega su se u medijima pojavile špekulacije da bi Bajramović mogao napustiti našu zemlju. I te navode je negirao.

Bajramović je istakao i da je tadašnji generalni direktor banke u kojoj je podigao sporni kredit svjedočio u njegovu korist. Sve je, kaže bilo dio uobičajene procedure.

Priznaje da je provjerio sve navode te da pravosnažna presuda postoji, iako je još nije dobio zvanično na uvid.

Povezani postovi

Socijalna karta: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Bh. populacija tone u dužničko ropstvo, za godinu se zadužili 1,48 milijardi KM

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH,...

Nakon smanjenja carinskih stopa: Za mjesec dali 4 miliona KM na električna vozila

Nakon što je Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske...

Naši građani se najčešće razvode u 40. godini, dok broj razvoda raste za hiljadu godišnje

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju...