Opasnosti pirotehnike i petardi – najčešće stradaju djeca i životinje

/

Doček 2024. u mnogim gradovima BiH, proteći će bez vatrometa a apel je i ove godine upućen svim građanima da proslave budu i bez petardi. Kada pirotehničko sredstvo eksplodira u ruci, velike su šanse da osoba ostane bez dijela ili čitave šake. Česte su i povrede lica i oka. O opasnosti upotrebe petardi razgovaramo sa doktoricom Merimom Šišić, spec. urgentne medicine, šeficom Urgentnog centra sarajevske Opšte bolnice, o uticaju petardi na životinje sa Melihom Hasanović, iz Udruženja Snupi. Zloupotreba pirotehnike definisana je i Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, a o propisanim kaznama govori Mersiha Novalić, načelnica odjeljenja za odnose s javnošću uprave policije Kantona Sarajevo.

Doktorica Šišić kaže da je privatna upotreba pirotehničkih sredstava problematična.

“Najčešće se dešavaju povrede kod dječaka od 10 do 14 godina i to su najčešće opekotine u području šake. U nekim slučajevima dolazi do povreda zbog kojih se mora amputirati određeni dio tijela. Također, dolazi do povreda sluha zbog blizine eksplozije, gdje su zabilježene i rupture membrane koje mogu dovesti do gubitka sluha, te su česte i povrede oka koje mogu razultirati i gubitkom vida”, kazala je.

Kada je riječ o uticaju porotihnike na pse, Hasanović pojašnjava da iznenadni zvukovi djeluju stresno i uznemirujuće na pse.

“Dešava se da u periodu novogodišnjih proslava psi bježe od kuće, neki čak i dožive srčani udar od straha. Moguće su i povrede. Imali smo prije par godina slučaj gdje je pas zadobio teške povrede vilice kada je u njegovoj blizini pukla petarda. Vlasnici se žale da psi teško podnose te situacije”, kazala je.

Dodaje da je pozitivno ove godine što u Sarajevu neće biti pirotehnike tokom novogodišnje noći, te da je novac za tu namjenu podijeljen udruženjima za napuštene životinje.

Novalić navodi da je smanjen broj težih povreda od pirotehničkih sredstava, te da u 2022. godini nije bio zabilježen nijedan slučaj.

“Ostalo je nepromijenjeno da su kazne za sve one koji na javnom mjestu nude i pale bilo koji oblik pirotehnike od 300 do 900 KM. Kazne nisu male. Ako to rade maloljetnici ili djeca ispod 14 godina, njihovi roditelji ili staratelji mogu biti kažnjeni od 400 do 1200 KM”, pojasnila je.

Kaže da se akcenat ne stavlja toliko na novčane kazne, nego na odgovornost i brigu o životinjama i svim sugrađanima kojima iznenadni zvukovi i svjetlosni signali dodatno remete mir, piše N1 BiH.

“I ove godine smo u naše apele uključivali notu koja se ne toliko odnosila da će neko platiti kaznu, već da prvom mjestu da može uznemiriti sebe ili drugog, da može izazvati požar koji može eskalirati, da može negativno uticati na nečije zdravlje i da bez ikakve potrebe traumira pse, mačke, ptice i druge životinje. Ako nam sve to nije dovoljan razlog da ne koristimo petarde, onda ne znam šta jeste”, kazala je.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sporni tenderi koje su dobili Kinezi: Prijavljen direktor EPBiH i još nekoliko osoba

Kineska kompanija Dongfang Electric International Corporation u proteklom periodu...

Održana prva radionica u okviru projekta DANOVA NEXT

DANOVA NEXT predstavlja nastavak projekta DANOVA, koji je uspješno...

Večeras se vraća prva grupa hadžija u Bosnu i Hercegovinu

Prva grupa hadžija i hadžinica u utorak navečer, 25....

Norwegian Air Sweden ponovo uspostavio avioliniju za Oslo

Kako je i najavljeno, u petak je aviokompanija Norwegian...