BiH: Termoelektrane svjesno i nekažnjeno krše pravila o zagađenju vazduha

/

Bosna i Hercegovina, uz Sjevernu Makedoniju i Kosovo, više od pet godina nekažnjeno krši zakone Energetske zajednice čijom bi se primjenom ograničilo zagađenje vazduha iz termoelektrana na ugalj, potvrdilo je prošle sedmice Ministarsko vijeće Energetske zajednice.

Ovom odlukom je potvrđena optužba koju je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo još u martu 2021. godine, a odnosi se na osam blokova BiH termoelektrana koji su uključeni u Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP), a koji nisu smanjili emisije sumpor dioksida, azotnih oksida i lebdećih čestica u skladu sa graničnim vrijednostima predviđenim u NERPu.

Denis Žiško iz Aarhus Centra u BiH izjavio je da naše vlasti ne samo da su ignorisale obaveze u vezi sa definiranim graničnim vrijednostima za smanjenje zagađenja zraka iz termoelektrana nego su svjesno prekršile i obavezu kažnjavanja zagađivača.

“BiH vlasti su se obvezale da će kroz izmjene legislative usvojiti i primijeniti adekvatne kaznene odredbe za prekršioce graničnih vrijednosti utvrđenih NERPom. Po svojoj ustaljenoj praksi, naše vlasti umjesto da štite interese i zdravlje svojih građana oni su nastavili da štite svoje zagađivače.“ rekao je on.

CEE Bankwatch analiza Uskladiti ili Zatvoriti je i ove godine pokazala da su najozbiljniji problem emisije sumpor dioksida. U 2022. godini, kao i u 2021. godini, emisije sumpor dioksida iz postrojenja obuhvaćenih NERP-om u BiH bile su gotovo osam puta veće od dozvoljenih.

Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch kazao je kako vlade iz regije su već 2005. godine potpisale sporazum o osnivanju Energetske zajednice, uključujući obavezu primjene tadašnjih EU pravila o smanjenju zagađenja iz termoelektrana.

“Nakon skoro dva desetljeća, potreba da se smanji zagađenje i poveća energetska efikasnost i održivi oblici obnovljive energije je veća nego ikad i sve treba uraditi dvostruko brže.“ izjavio je on.

Izvor: Buka

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...